Vakantiecursus voor leraren wiskunde 2024

Voor leraren in de exacte vakken aan havo-, vwo-, hbo-leerlingen en andere belangstellenden organiseert het Platform Wiskunde Nederland (PWN), in nauwe samenwerking met het Platform Wiskunde Vlaanderen (PWV), in 2024 een vakantiecursus met als thema:

 

Banach-Tarski: hoe groepentheorie van één meloen er twee maakt

 

 

In de vakantiecursus van 2024 wordt eerst een laagdrempelige introductie in de groepentheorie gegeven, met een focus op eenvoudige voorbeelden en op de concepten die nodig zijn voor het bewijs van de stelling van Banach en Tarski. Hierbij krijgen de deelnemers de gelegenheid om vertrouwd te raken met die concepten door enkele goed gekozen voorbeelden concreet door te rekenen. Vervolgens zal Stefaan Vaes laten zien hoe deze groepentheorie gebruikt kan worden om de stelling van Banach en Tarski te bewijzen, hoe onmogelijk die stelling ook mag lijken… De cursus sluit aan op de wens van overheden om meer abstracte onderwerpen aan bod te laten komen in het curriculum. De nieuwe eindtermen in Vlaanderen verplichten de behandeling van een algebraïsche structuur, zoals groepen, in richtingen met 6 uur wiskunde. Het aangereikte materiaal biedt inspiratie en de broodnodige achtergrond aan leraren bij het invullen van hun lessen rond die abstracte structuren.

 

Collega’s en leerlingen uit de bovenbouw met interesse in wiskunde zijn ook van harte welkom!

 

Download hier de Brochure-2024 met alle inhoudelijke en praktische informatie.

Aanmelden kan uiterlijk tot 1 augustus.

 

Programma & tijden 

vrijdag
15.00-15.30 Ontvangst, koffie
15.30-15.35 Welkomstwoord
15.35-16.20 Jeroen Spandaw: Inleiding groepentheorie (deel 1)

16.20-16.45 Pauze
16.45-17:30 Jeroen Spandaw: Inleiding groepentheorie (deel 2)

17.30-18.30 Diner
18.30-19.15 Jeroen Spandaw: Inleiding groepentheorie (deel 3)

19.15-19.45 Pauze
19.45-20.30 David Eelbode: De Lie-groep SU(2) en haar toepassingen

 

zaterdag
09.30-10.00 Ontvangst, koffie
10.00-10.45 Stefaan Vaes: De stelling die we een paradox noemen

10.45-11.15 Pauze
11.15-12.00 Stefaan Vaes: De vrije groep F2 en twee vrije rotaties
12.00-13.00 Lunch
13.00-13.45 Stefaan Vaes: Het bewijs van de stelling van Banach-Tarski
13.45-14.30 Stefaan Vaes: In twee dimensies is alles anders

14.30 Afsluiting

 

Locatie

Vrijdag 23 augustus en zaterdag 24 augustus op het CWI in Amsterdam

of

Vrijdag 6 september en zaterdag 7 september op de universiteit van Antwerpen (Campus Groenenborger)

 

Contactinformatie
Bureau PWN, Tel: 020 – 592 4006; e-mail: vakantiecursus@platformwiskunde.nl

Platform Wiskunde Nederland, Science Park 123, 1098 XG Amsterdam

 

 

 

 

Feestelijke afsluiting Havo Bèta programma 2024

Certificaatuitereiking en lezing stadsnatuur en biodiversiteit

 

Op 28 mei ontvangen de leerlingen hun certificaat en sluiten zij samen met hun docenten het Havo Bèta programma 2024 feestelijk af. We zijn te gast bij Hogeschool Leiden met een inspirerend afsluitend programma met thema stadsnatuur en biodiversiteit. Meer informatie over het programma voor deze middag volgt binnenkort.

 

Gedurende vier middagen krijgen Havo-4 leerlingen met een N-profiel de unieke kans om een kijkje te nemen bij verschillende opleidingen van gerenommeerde hbo-instellingen, waaronder Hogeschool Leiden en De Haagse Hogeschool. Zo’n 50 leerlingen zijn aan de slag gegaan met spronghoogtes meten en analyseren,  rommel opruimen met een zelfgeprogrammeerde rommelrobot, pinguins selecteren aan de hand van Datascience en AI  en aan de slag met biodiversiteit in stadsparken in het lab.

 

Aanmelden voor docenten kan via deze link.

 

Aanmelden voor leerlingen die het HavoBeta programma hebben gevolgd kan via deze link.

 

Datum: 28 mei 2024 – 16 uur – 18:00 uur

Locatie: Hogeschool leiden

 

Vier π-dag bij TU Delft

Het grote raadsel π

Zie je iets ronds, dan denk je aan π. Maar wist je dat π ook op allerlei plekken binnen en buiten de wiskunde opduikt waar op het eerste gezicht niets ronds te ontdekken valt? Tijdens deze π -middag behandelen we enkele spectaculaire voorbeelden van onverwachte verschijningen van ons favoriete getal. Sommige voorbeelden kun je in je wiskundelessen gebruiken en bij andere voorbeelden kun je gewoon lekker achteroverleunen en genieten van het grote raadsel π.

Programma

Vanaf 16:00 uur heten we je graag welkom met een drankje. Na een korte inleiding over het grote raadsel dat het getal π al sinds de oudheid is neemt onze bevlogen π-specialist Dr. Jeroen Spandaw ons mee in een interactieve presentatie waarin π de hoofdrol heeft. We nemen ruim de tijd om proefondervindelijk onverwachte verschijningen van π te ervaren en insπiratie op te doen voor de lespraktijk. We sluiten de feestelijke viering van π-dag af met een netwerkborrel die tot ongeveer 18:00 zal duren. We kijken uit naar je komst!

 

16:00 – 16:10 inloop met drankje en welkom

16:10 – 16:20 Het grote raadsel π

16:20 – 17:15 Insπratie met π

17:15 – 18:00 napraten en netwerkborrel

 

Doel & resultaat

Inspiratie voor wiskunde met π in de hoofdrol

 

π-dag, de veertiende dag van de derde maand wordt wereldwijd op wiskundeafdelingen van universiteiten gevierd. De cijfervolgorde is in navolging van de datumnotatie jaar/maand/dag, bijvoorbeeld 2024/03/14. De driecijferige benadering voor π is namelijk 3,14.

 

Datum, tijd en locatie

Donderdag 14 maart 2024 16:00 – 18:00 uur

Locatie: TU Delft Café X (gebouw 37) Mekelweg 8 Delft

Burgerschapslessen – Engage

Sinds 2006 zijn Nederlandse scholen bij wet verplicht aandacht te besteden aan ‘actief burgerschap en sociale integratie’. Burgerschapsvorming moet jongeren de basiskennis, vaardigheden en houding bijbrengen die ze nodig hebben om nu en straks actief te kunnen meedoen in een pluriforme, democratische samenleving. Burgerschapsvorming is vastgelegd in de kerndoelen van de onderbouw en in de eindtermen voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Burgerschapsvorming is geen apart vak. Alle schoolvakken moeten hieraan een bijdrage leveren, dus ook de bètavakken.

 

Burgerschapslessen in de bètavakken zijn gericht op het verwerven van ‘wetenschappelijke geletterdheid’: het vermogen van mensen om kritisch om te gaan met omstreden wetenschappelijke kwesties wanneer deze nu of later in hun leven voorkomen. Denk hierbij aan het vormen van een onderbouwde mening over vraagstukken m.b.t. klimaat, gezondheid, technologische innovaties enzovoort, en het volgen van de maatschappelijke discussie hierover.

 

ENGAGE is een Europees project dat lessen heeft ontwikkeld over actuele kwesties in de maatschappij. Onderzoek heeft uitgewezen dat leerlingen gemotiveerd worden door deze lessen en diverse relevante vaardigheden ontwikkelen, zoals: omgaan met strijdige informatie, afwegen van waarschijnlijkheid en risico, perspectiefwisseling, (morele) argumentatie, dialoog en reflectie. De lessen zijn voorzien van een docentenhandleiding, een PPT presentatie en diverse leerling materialen, dus direct klaar voor gebruik in uw klas. Hieronder kunt u dit lesmateriaal vinden, en een korte samenvatting.

 

 

 

Eco-Phone

Uitroeiing ziektes

Proefdieren

Elektronische sigaretten

Fracking of niet?

Temperatuur stijging: Twee graden

Vitamine D tekort

Appliance science

Aanval van oude virussen

Cola verbannen

Verban de zonnebank

CarWars

Chocolade geld

Einde van dieselauto’s

Insecten eten

 

Eco-Phone

Hierbij gebruiken de leerlingen hun kennis over aardse hulpbronnen en passen zij wetenschappelijke vaardigheden toe voor het bedenken van een manier om telefoonfabrikanten over te halen om milieuvriendelijke telefoons te ontwikkelen.

 

Uitroeiing ziektes

Muggen kunnen ziektes als malaria, knokkelkoorts en het zikavirus overdragen van mens tot mens. Is het misschien een optie om alle muggen die ziektes meedragen uit te roeien?

 

Proefdieren

Leerlingen passen hun kennis toe over de invloed van astma op het gasuitwisselingssysteem en gebruiken dit om bewijs te onderzoeken en om te beslissen of dierproeven essentieel zijn voor de ontwikkeling van nieuwe astmamedicijnen.

 

Elektronische sigaretten

Leerlingen passen hun kennis van de deeltjestheorie toe om te beslissen of uitgeademde nicotine de niet-rokers in de buurt kan bereiken en leren de risico’s te beoordelen.

 

Fracking of niet?

In deze oefening beslissen leerlingen of ze het eens zijn met het verbod op fracken. Ze passen hierbij hun kennis van de eigenschappen van gesteente toe om te beslissen of de stoffen door het fracken in het water kunnen komen en leren ze hun meningen te rechtvaardigen.

 

Temperatuur stijging: Twee graden

In deze oefening passen leerlingen hun kennis van klimaatverandering toe in een nieuwe context.

 

Vitamine D tekort

In deze oefening beslissen de studenten of ze het dagelijks vitamine D-supplement nodig hebben, op basis van hun dieet en blootstelling aan zonlicht.

 

Appliance science

In deze oefening zullen de leerlingen een toekomstige (fictieve) beperking op hun elektriciteitsgebruik in huis overwegen.

 

Aanval van oude virussen

Zou een oud virus het menselijk ras kunnen vernietigen? In deze oefening leren studenten hoe ze bronnen kunnen onderzoeken om feiten uit de wetenschap te onderscheiden van fictie.

 

Cola verbannen

In deze oefening zullen leerlingen het bewijs voor de oorzakelijke verbanden tussen suikerconsumptie, obesitas en ziekte gebruiken om de voor- en tegenargumenten af te wegen betreffende het verbod op de verkoop van suikerhoudende dranken aan kinderen onder de 18 jaar.

 

Verban de zonnebank

In deze oefening gaan leerlingen aan de slag als onderzoekers voor een tv-programma en bereiden ze een rapportage voor over de bewering dat zonnebanken huidkanker veroorzaken.

 

CarWars

De leerlingen hebben een keuze: een elektrische auto kopen, een waterstofauto kopen, of een auto die rijdt op biodiesel. Wat is het beste? Leerlingen overwegen de opties en kiezen een winnaar.

 

Chocolade geld

In deze oefening passen leerlingen hun kennis van bestuiving toe om te bespreken waarom de opbrengsten van cacao afnemen.

 

Einde van dieselauto’s

Leerlingen gebruiken hun kennis van chemische reacties om de verbrandingsproducten van een dieselmotor te voorspellen. Vervolgens ontwikkelen ze hun communicatievaardigheden, door middel van een korte video waarmee zij autokopers overtuigen geen dieselauto’s te kopen.

 

Insecten eten

In deze oefening zullen leerlingen een menukaart voor de schoolkantine maken, die naast gebruikelijke gerechten ook smakelijke opties met insecten bevat. Kunnen ze overtuigende communicatie en hun kennis van natuurlijke bronnen gebruiken om leerlingen te laten kiezen voor insect alternatieven?

Kick off havo bèta programma en bezoek HBO Mens & Techniek

Op 30 januari zijn leerlingen en docenten van harte welkom voor de Kick-off van het Havo bèta programma op de Haagse Hogeschool bij de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie. Op het programma staat een rondleiding langs het bewegingslab, anatomielokaal en 3D-lab. Daarnaast geeft Michiel van Breugel een update over de vernieuwde NLT-module ‘Sportprestarties’ en mogen jullie ook zelf even aan de slag met een korte BT-opdracht.

 

Na het diner staan er voor docenten twee interessante verdiepingsworkshops op het programma;

  1. workshop belang van taal bij bètavakken
  2. workshop bewegingstechnologie; gebruik van sensoren en aan de slag met het ‘sprong experiment’ waar je de kracht kunt uitlezen van je sprong (onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen)

 

Programma 

Inloop van 15:45 – 16: 00 uur (Open Ruimte faculteit Mens & Techniek)

16:00 – 16.15 – gezamenlijk welkom/opening Kick off havo bèta programma

 

17.45 – 18.30 uur – Netwerkdiner docenten (Open Ruimte faculteit Mens & Techniek)

 

18.30 – 20.00 uur – workshops

 

 

Doel & resultaat

Doel docenten: Rondleiding Haagse Hogeschool Den Haag. Kijkje in de keuken bij Bewegingstechnologie en hoor meer over de lesmodule NLT sportprestaties.

Doel leerlingen: Kick off havo bèta programma; deelnemende leerlingen Havo bèta programma maken kennis met de begeleiders en de programma’s.

 

Datum, tijd en locatie

Dinsdag 30 januari 16:00 – 20:00 uur

Inloop vanaf 15:45 uur Open Ruimte faculteit Mens & Techniek

Haagse Hogeschool Den Haag

Johanna Westerdijkplein 75
2521EN Den Haag

Website: https://www.dehaagsehogeschool.nl/over-de-haagse/contact-bereikbaarheid/vestigingen

 

 

 

 

Wiskunde D-dag voor leerlingen & docenten

Voor leerlingen uit 4 en 5 vwo met wiskunde D in hun pakket en wiskunde D docenten

 

Op donderdag 6 juni organiseert TU Delft – in samenwerking met Betasteunpunt Zuid-Holland –  een middag voor leerlingen uit 4 en 5 vwo met wiskunde D in hun pakket. In het bijzonder zijn ook de leerlingen die via de Bètasteunpunten wiskunde D online volgen van harte welkom. Op de Wiskunde D-middag nemen we de leerlingen in drie verschillende workshops mee in de wiskundewereld op de TU Delft. Daarbij nemen we onderwerpen als uitgangspunt die bij het vak aan bod zijn gekomen of misschien nog gaan komen.

 

Met als thema “Alles is wiskunde” spreken vertegenwoordigers uit de wereld van wetenschap en bedrijfsleven over het belang en de schoonheid van wiskunde. Hanne Kekkonen (TU Delft) bespreekt (in het Engels) hoe je complexe meetkunde kunt begrijpen met behulp van uitslagen, Rutger Ockhorst (TU Delft) neemt je mee in de wiskunde achter de quantumwereld en Geert Lenderink (KNMI) laat je zien hoe statistiek in klimaatmodellen voor extreme neerslag wordt gebruikt.

 

Wanneer

Donderdag 6 juni 2024 van 13:00 tot 16:00 uur.

Aanmelden kan tot 24 mei. Vol=Vol

 

Waar

TU Delft gebouw ECHO gebouw 29 (Hall B2), Van Mourik Broekmanweg 5, 2628 XE Delft

 

 

Labtour leerwerkplaatsen TU Delft
met aansluitend het betacoördinatorenoverleg

Hoe benut je effectief  laboratoria in de onderwijspraktijk. We starten met een rondleiding bij een van de verborgen pareltjes van de TU Delft, de dienst Elektronische en Mechanische Ontwikkelingen (DEMO). DEMO bevordert experimenteel technisch-wetenschappelijk onderwijs en onderzoek door het snel ontwikkelen en vervaardigen van unieke experimentele opstellingen en prototypen. Na deze rondleiding brengen we nog een bezoek aan een van de andere werkplaatsen op de campus van de TU Delft.

 

Programma:

16.00 – 17.30 uur: Labtour – leerwerkplaatsen in Delft (15:45 – 16 uur verzamelen voor entree EWI gebouw)

Labtour langs o.a. DEMO (Dienst Elektronische en Mechanische Ontwikkeling) waar voor de TU Delft alle unieke onderdelen voor experimentele opstellingen en prototypen worden gemaakt en het QUTechLab (fijnmechanica).

 

17.45 – 18.30 uur:  Netwerkdiner (locatie gebouw ECHO Hall B1)

 

18.30 – 20.00 uur  Bètacoordinatoren overleg met als thema: Een PTA. Wat moet, wat kan en hoe doen anderen het? (locatie gebouw Echo Hall B1)

De bijeenkomst zal uit twee delen bestaan. In het eerste plenaire deel zullen we, aan de hand van de Website van de SLO en documenten van de VO-raad de eisen aan een PTA kort opfrissen. Daarnaast bespreken de rol van de examencommissie bij het opstellen of veranderen van een PTA.

In het tweede deel gaan de deelnemers in sessies per vak uiteen om onder leiding van de vakdidactici van SEC te bespreken hoe om te gaan met vakspecifieke SE-eindtermen, good practices uit te wisselen en de situaties op scholen te vergelijken . De opbrengst van deze bijeenkomst zal een blik naar buiten zijn. Hoe is het op andere scholen in de regio georganiseerd en wat kunnen we daar zelf van leren.

 

 

Doel & resultaat:

Het doel van deze tour is een kijkje in de keuken nemen bij labs en leerwerkplaatsen om zo inzicht te krijgen in leerwerkbedrijven, stagekansen voor mbo’ers en maakplaatsen voor leerlingen en docenten.

 

Datum, Tijd & Locatie:

Donderdag 15 februari 16:00 – 20:00 uur

 

DEMOlab TU Delft en kwantum lab QuTech

15:45 – 16 uur verzamelen labtour bij gebouw EWI entree (1 groep gaat mee naar Quantumlab, 1 groep naar DEMO daarna wissel).

17.45 – 18.30 uur:  Netwerkdiner Hall B1 gebouw Echo

18.30 – 20.00 uur: Bètacoordinatoren overleg Hall B1 gebouw Echo

 

 

 

 

 

Masterclass gebouwde omgeving en duurzaamheid

Ontwikkelingen in Nederland waterland, hoe vertaal je dat naar je les?

In deze masterclass lichten Eelco Verschelling, docent built & Environment aan De Haagse Hogeschool en Rolf Hut, geofysisch onderzoeker en natuurkunde- en civiele techniekdocent aan de TU Delft een aantal nieuwe water-gerelateerde ontwikkelingen toe in relatie tot de bèta schoolvakken. In het tweede deel is het tijd voor een vertaling naar het onderwijs. Hoe zou je de zoet-zout gradiënt van een vismigratierivier kunnen inbedden in een les? Of de stijgende zeespiegel? Grote veranderingen in het rivierenlandschap?

 

Ellen Willemse van Stichting Hoger Onderwijs bouw & ruimte licht het nieuwe lesmateriaal toe van het programma Civiele Helden en je kunt aan de slag met bestaand lesmateriaal (let op: natte voeten zijn zeker niet uitgesloten!). Ook is er ruimte om met elkaar ervaringen uit te wisselen en nieuwe ideeën bespreken.

 

De masterclass is interessant voor alle docenten die gewoon meer willen weten over ontwikkelingen in Nederland waterland, en in het bijzonder voor docenten natuurkunde, scheikunde, aardrijkskunde en biologie.

 

Water heeft in Nederland al voor veel technische hoogstandjes gezorgd. Van ’s werelds grootste kunstmatige eiland, de Flevopolder, tot de Deltawerken en de Zandmotor. Nederland staat internationaal bekend om haar watermanagement. Door klimaatverandering, toenemende aandacht voor biodiversiteit en steeds verdergaande verstedelijking verandert de manier waarop we omgaan met water wel. Want probeerden we tot voor kort nog al het overtollige rivierwater zo snel mogelijk af te voeren, inmiddels worden maatregelen genomen om rivierwater zo lang mogelijk vast te houden. En was het dichten van het laatste gat in de afsluitdijk in 1932 een feestelijke gebeurtenis, anno 2023 wordt hard gewerkt aan een structurele opening, zodat vissen weer terug kunnen naar hun oorspronkelijk paaigronden. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

 

Voor havo/vwo docenten en HBO docenten, met focus op Civiele Techniek.  

 

Doel & resultaat:

 

DATUM, TIJD & LOCATIE 

Datum: 28 maart 2024

Tijd: 16.00 en 20.00 uur (inclusief maaltijd)

 

Locatie:

Driestar Wartburg Gouda

Ronsseplein 1
2803 ZV Gouda

 

Deze locatie is goed te bereiken met de fiets, de auto en het openbaar vervoer. Parkeren voor bezoekers kan op de parkeerplaats van Driestar Educatief. Op ongeveer 5 minuten loopafstand bevinden zich bushaltes en station Gouda.

 

 

 

 

 

 

 

Robotica in de klas
MET AANSLUITEND HET BETACOÖRDINATORENOVERLEG

Het leren van robotica gaat verder dan alleen technische vaardigheden. Het stimuleert teamwork, kritisch denken en innovatie, essentiële vaardigheden voor de 21e eeuw. Bovendien biedt het een kans om belangrijke onderwerpen zoals ethiek, privacy en de impact van technologie op de samenleving te verkennen. Ben je op zoek naar een manier om je leerlingen te inspireren en voor te bereiden op het gebied van robotica, programmeren en digitale technologie? Op 11 april krijg je de kans om aan de slag te gaan met modules of leerlijnen die ontwikkeld zijn of nog in ontwikkeling zijn vanuit TU Delft en partners van Sterk Techniek Onderwijs Haaglanden.

 

Workshops

Leerlijn robotica en het RoboCupteam 

Maak kennis met RoboCup Junior. Dit is de robotica- en programmeerwedstrijd van Nederland, gericht op het stimuleren en ontwikkelen van PO en VO leerlingen. Leerlingen worden hierin uitgedaagd om hun eigen robot te ontwerpen, bouwen en te programmeren. Jaarlijks wordt het Nederlands Kampioenschap georganiseerd op het terrein van de TU Delft. Het volgende NK staat gepland op 20 april 2024.

 

Is Virtual Reality in de klas iets voor jou?

Virtual Reality (VR) is niet langer een fantasie uit sciencefictionfilms, maar een beschikbaar instrument dat de grenzen van het traditionele onderwijs kan verleggen. Tijdens deze workshop nemen Sinan Al-Attar en Michel Buchner je mee op een reis door de wereld van VR en laten je kennismaken met de mogelijkheden die het biedt voor jouw onderwijs. Je zult zien hoe deze immersieve technologie jouw lessen kan verrijken en je helpen je leerlingen te inspireren. Zie je voordelen in het gebruik van VR in de klas of juist nadelen? Is VR helemaal nieuw voor je of heb je hier al ervaring mee? We nodigen je graag uit om deel te nemen aan deze workshop en VR zelf te ervaren, je ervaringen met de anderen te delen, en van de ervaringen van anderen te leren.

 

Programmeren van een robotautootje

Programmeren wordt voor veel leerlingen pas echt leuk zodra er iets gebeurt: bewegingen op het scherm, maar liever nog iets in de ‘echte wereld’. In deze workshop zullen we zelf ervaring opdoen met enkele uitdagende opdrachten met een robotautootje, de rover. Na een eenvoudige introductie programmeren we de rover zo dat deze op de grond een huisje met een kruis er in tekent. De vervolgopdracht is om hem, zoals een grasmaaier of stofzuiger, een willekeurige route te laten rijden zonder te botsen. Python, de gebruikte programmeertaal, is krachtig en eenvoudig tegelijk. De kern van deze opdrachten is de structuur, het denkproces, computationeel denken. De opdrachten zijn daarmee eenvoudig aan te passen aan de ervaring van zowel de docent als van de leerlingen.

 

Informatica – eerste netwerkbijeenkomst

Sinds 2020 is Rachel Baan betrokken bij het project Co-Teach informatica waarbij scholen die zonder informatica docent komen te zitten toch het vak aan hun leerlingen kunnen aanbieden via een online leerlijn voor de kerndomeinen en gastdocenten voor de keuze domeinen, waarbij zij eindverantwoordelijke is voor de online leerlijn. Sinds januari 2024 is zij universitair docent vakdidactiek Informatica bij de TU Delft, waarbij zij met haar gebruikelijke enthousiasme en drive tot vernieuwen werkt aan het vormen van enthousiaste en vernieuwde informatica docenten, want die hebben we heel hard nodig! Na een korte periode als ZZP-er gewerkt te hebben, rolde zij in het vak informatica en haalde haar 1ste graads bevoegdheid voor het vak. Door haar grote ervaring in het maken van curriculum en lesmateriaal, heeft zij op verschillende scholen het vernieuwde programma van informatica vorm gegeven. Deze sessie is een eerste kennismaking en een inkijkje in het lesmateriaal.

Programma en tijden:

15:45 –  16:00 uur inloop koffie/thee Berlage Bar-  Science Centre (26A)

16.00 – welkom en introductie op het programma in de hal bij de Berlage Bar

 

Sessies: 16:15 – 17:30 uur (2 rondes in de workshopruimtes Science Centre)

Indeling van de workshops doen we ter plaatse

Ronde 1)

16:15 – 17:00  programmeren van robotautootjes door Ludovic Wallaart Texas Instruments

16:15 – 17:00 De Mirte robot en RoboCup door Martin Klomp TU Delft

Ronde 2)

17:00 – 17:45 programmeren van robotautootjes door Ludovic Wallaart Texas Instruments

17:00 – 17:45 co-creatie sessie Robotica leerlijn door Eveline Holla en Leonie Sonneveld TU Delft

 

17:45 – 18:45 uur netwerkdiner Berlage Bar (in de hal ook demo RoboCup Team)

 

Avondprogramma (in workshopruimtes Science Centre)

18:45 – 20:00 uur  Virtual Reality project in de klas met VR brillen door Sinan Al-Attar en Michel Buchner

18:45 – 20:00 uur Netwerksessie met informaticadocenten/studenten door Rachel Baan

18:45 – 20:00 uur Bètacoördinatorenoverleg door Renée Prins

 

Doel & resultaat:

Kennis maken met en verdiepen in de toepassingen van Robotica in het onderwijs.

 

Datum, tijd & locatie:

Datum: 11 april 2024

Tijd: 16:00 – 20:00 uur

Locatie: TU Delft Science Centre (gebouw 26A)
Van der Burghweg 1
2628 CS Delft

 

 

 

 

Stadslab Makerslab Tour Rotterdam
met aansluitend het alfa-gamma-betacoördinatorenoverleg

Het voortgezet onderwijs maakt steeds vaker werk van maker education. Er is al kennis opgebouwd over het ‘hoe’ van maker education.  Echter het ‘waarom’, de achterliggende theorie, overtuiging en verantwoording ontbreekt vaak nog. Wat zijn de effecten van maker education op persoonlijke en cognitieve ontwikkeling? Wat doet maken met leerlingen? Wat zijn goede interventies? Wat vergt maker education van de docent? Deze en andere vragen komen naar boven wanneer docenten en wetenschappers die zich met nieuwe vormen van leren en onderwijzen bezighouden over makersonderwijs praten en zijn de basis van dit project.

 

Tijdens de sessie neemt docentonderzoeker Manon Mostert van het Kenniscentrum Creating010 je mee in nieuwe technologie, didactische aanpak in maakplaatsen en techniek in het maatschappelijk domein en reikt toepassingen aan van het nieuw ontwikkelde Didactisch Kompas van Stadslab Rotterdam. Of je nu een docent bent in het voortgezet onderwijs, gespecialiseerd in beta, alpha, of gamma vakken, of een TOA die de passie voor het faciliteren van hands-on leren deelt, deze bijeenkomst heeft iets te bieden voor iedereen. O.a. ga je in een workshop aan de slag met een digitaal aangestuurde machine naar keuze. Denk hierbij aan een 3D printer, Lasersnijder, Vinylsnijder, Heatpress, Plastic shredder of Digitale borduurmachine. 

 

 

 

DOEL & RESULTAAT

Kijkje nemen in de keuken bij stadslab Rotterdam en praktisch aan de slag met Maakonderwijs,  ook voor TOA’s en vmbo-t docenten.  

 

DATUM, TIJD & LOCATIE

Datum: dinsdag 12 december van 16.00 – 20.00 uur (incl maaltijd)

Locatie: Hogeschool Rotterdam

 

De bijeenkomst is gecombineerd met een gezamenlijk alfa/gamma/betacoordinatorenoverleg (18.30  -20.00)