Toernooien en congressen

Olympiades:

Wetenschap en techniek zijn overal. De selfie die je maakt, het ijsje dat je eet en de stoel waarop je zit: alles houdt verband met wetenschap en techniek. Zonder zwaartekracht val je immers van je stoel, zonder scheikunde kunnen we geen ijs maken en zonder uitvinders hebben we geen mobiele telefoons.

 

Wil jij ook aan de slag als uitvinder? Dat kan door mee te doen aan één van de vele wedstrijden op het gebied van techniek, wetenschap en maken die er in Nederland zijn! Er gebeurt namelijk heel veel het hele jaar door! Door mee te doen kan je je talent ontdekken, je verder ontwikkelen, je lekker verbazen en uitvinden! Hieronder zie je verschillende olympiades die er dit jaar plaatsvinden. Schrijf je snel in of als dat niet meer kan, bereid je vast voor op volgend jaar.

 

European union science olympiad
International junior science olympiad
Informatica olympiade
Biologie olympiade
Scheikunde olympiade
Natuurkunde olympiade
Biologie olympiade junior
Nationale sterrekunde olympiade
Wiskunde olympiade

Natuurkunde Olympiade Junior (zie hieronder)

 

 

Natuurkunde Olympiade Junior 2021 (NOJ)

De Natuurkunde Olympiade Junior (NOJ) is bedoeld om leerlingen op jonge leeftijd te enthousiasmeren voor bèta-techniek, en natuurkunde in het bijzonder. De NOJ wordt in drie rondes georganiseerd en richt zich op leerlingen in de onderbouw die aan de slag gaan met verschillende toetsen en creatieve opdrachten. Op die manier zijn verschillende competenties nodig om de hoofdprijs in de wacht te slepen!

1e ronde (eind januari 2021): Binnen deze periode kiest de school een moment om de digitale meerkeuzetoets af te nemen. De opgaven worden gekoppeld aan een aansprekend thema zoals klimaatverandering, beeldverwerking, etc. Het beste meisje en de beste jongen van elke deelnemende school gaan door naar de 2de ronde.

2e ronde (maart 2021): De tweede ronde vindt plaats op verschillende universiteiten en hogescholen door het hele land heen. De 2de ronde bestaat uit een dagprogramma met een mix uit wedstrijdactiviteiten en kennis maken met het hoger onderwijs en de studieprogramma’s.

3e ronde (eind juni 2021): De finale vindt plaats aan de Universiteit Utrecht. De wedstrijd bevat naast een practicum een creatief element door de leerlingen een filmpje te laten maken over een vraag uit de 1ste of 2de ronde.

 

Docenten kunnen zich daar als coördinator voor hun school aanmelden op www.juniorolympiade.nl/admin. Voor vragen kan contact worden opgenomen met Anne Bartilla op science.outreach.phys@uu.nl.

 

Congressen en toernooien:

Vanuit de Universiteit Leiden worden ook verschillende congressen en toernooien georganiseerd.

 

– Wetenschapscongres voor vwo: Het Wetenschapscongres voor vwo wordt georganiseerd voor leerlingen uit 4 of 5 vwo ter voorbereiding op het profielwerkstuk: onderzoek doen staat centraal. Een dag vol informatie en inspiratie voor je eigen onderzoek. Ga naar deze website voor meer informatie.

 

– Academic Challenge: The Academic Challenge is organised for students in international and bilingual schools in preparation of the extended essay or profielwerkstuk written in English. This event will focus on doing research and features information and inspiration for setting up and conducting your own research. For more information check our website.

 

Vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam wordt het Erasmus Science Programme aangeboden.

– Zelf onderzoek doen en kennis maken met wetenschap. Dat is de kern van het verrijkingsonderwijs dat studenten en wetenschappers van de Erasmus Universiteit verzorgen, speciaal voor uitblinkers uit 1, 2 en 3 vwo. Durft uw school de uitdaging aan?