Feestelijke afsluiting Havo Bèta programma 2024

Certificaatuitereiking en lezing stadsnatuur en biodiversiteit

 

Op 28 mei ontvangen de leerlingen hun certificaat en sluiten zij samen met hun docenten het Havo Bèta programma 2024 feestelijk af. We zijn te gast bij Hogeschool Leiden met een inspirerend afsluitend programma met thema stadsnatuur en biodiversiteit. Meer informatie over het programma voor deze middag volgt binnenkort.

 

Gedurende vier middagen krijgen Havo-4 leerlingen met een N-profiel de unieke kans om een kijkje te nemen bij verschillende opleidingen van gerenommeerde hbo-instellingen, waaronder Hogeschool Leiden en De Haagse Hogeschool. Zo’n 50 leerlingen zijn aan de slag gegaan met spronghoogtes meten en analyseren,  rommel opruimen met een zelfgeprogrammeerde rommelrobot, pinguins selecteren aan de hand van Datascience en AI  en aan de slag met biodiversiteit in stadsparken in het lab.

 

Aanmelden voor docenten kan via deze link.

 

Aanmelden voor leerlingen die het HavoBeta programma hebben gevolgd kan via deze link.

 

Datum: 28 mei 2024 – 16 uur – 18:00 uur

Locatie: Hogeschool leiden

 

Leidse Wetenschap en Debatdag
[Dit aanbod is een samenwerking met de debatunie en geen ONZ activiteit]

 

Deze dag voor leerlingen uit de bovenbouw van het voorgezetonderwijs is onderdeel van het onderwijsinnovatieproject Debat en Wetenschap in de klas 2022-2024. Om met uw leerlingen deel te kunnen nemen aan deze dag dient u mee te doen aan dit project. Zie voor meer informatie en deelname: Debat en Wetenschap in de klas 2022-2024.

 

Afgelopen schooljaar was de Leidse Wetenschap en Debatdag specifiek gericht op het actuele thema: Aanpassen DNA van de mens: wel of niet wenselijk? Rond de 120-150 leerlingen gingen in verschillende rondes met elkaar in debat over dit thema. Om echt op inhoud een debat te kunnen voeren, worden ze eerst in vogelvlucht meegenomen in hoe het aanpassen van het DNA door de jaren heen ontwikkeld is. Daarnaast werd het onderwerp ook vanuit de ethische kant belicht om leerlingen kennis te laten maken met grote maatschappelijke vraagstukken. Antwoorden zijn niet simpel te geven, maar het is wel heel boeiend om hierover het debat aan te gaan vanuit verschillende vakgebieden (taal, maatschappij en bèta).

 

 

DOEL & RESULTAAT 2024

Thema: Commerciële DNA testen

Wat wil je en wat kun je over jezelf te weten komen? Begrijp je wat de consequenties zijn van het doen van zo’n test? Wat betekent dit voor je eigen privacy, maar mogelijk ook voor die van je directe familie? Van wie zijn al die data eigenlijk, van het bedrijf, van je zelf? Welke rol speelt een overheid? Kortom veel vragen. Er zijn veel ontwikkelingen en mogelijkheden gekomen. Hierbij liggen ook een aantal ethische vraagstukken ten grondslag van hoe wij als samenleving met deze nieuwe technologieën om willen gaan. Naast dat leerlingen leren en oefenen om te debateren over wetenschappelijke onderwerpen, maken ze ook kennis met de vooraanstaande Leidse (bio)wetenschap.

 

DAGPROGRAMMA (concept)

9.00 – 9.30 uur Inloop en registratie

9.30 – 9.45 uur Opening en uitleg programma

9.45 – 10.00 uur Bittertest door dr. Peter Taschner (lector genome based health Hogeschool Leiden)

10.00 – 10.15 uur Hoe betrouwbaar en bruikbaar zijn commerciële DNA testen? dr. Peter Taschner (lector genome based health Hogeschool Leiden)

10.15 -10.20 uur Bekendmaking stelling 1 en indeling

10.20 – 10.40 uur Eerste debatronde

11.25 – 11.40 uur Are you buying a product, or are you the product? Societal challenges and economic consequences of commercial DNA tests drRichard Karsson Linnér (econoom Universiteit Leiden)

11.40 – 11.55 uur Juridisch aspecten van commerciële DNA-testen mr. Danique Leunisse (gezondheidsjurist)

11.55 – 12.00 uur  Bekendmaking stelling 2 en indeling

12.00 – 12.55 uur Tweede debatronde

12.55 – 13.40 uur Lunchpauze

13.40 – 13.45 uur Plenair moment

13.45 – 14.00 uur Wat kan de (onverwachte) uitslag van een DNA test met je doen? Door dr. Ivo van de Peppel

14.00 – 14.05 uur Bekendmaking stelling 3 en indeling

14.05 – 14.25 uur Derde debatronde

14.50 – 15.35 uur Plenair moment Q&A met experts

15.35 – 15.55 uur Afsluiting en prijsuitreiking

15.55 – 16.15 uur Borrel

DATUM, TIJD & LOCATIE

Woensdag 24 april

9.30 uur tot 16.00 uur

Hogeschool Leiden, Zernikedreef 11, 2333 ck Leiden

Informatiebijeenkomst Havo Bèta programma

Afgelopen jaren hebben verschillende groepen met enthousiaste deelnemers deelgenomen aan het Havo Bèta programma. Tijdens dit kennismakingsprogramma krijgen Havo 4 leerlingen met N-profiel gedurende vier middagen een kijkje in de keuken bij een hbo-instelling. Dit jaar hebben Hogeschool Leiden, Hogeschool Rotterdam en de Haagse Hogeschool mooie programma’s samengesteld voor de leerlingen.

 

HBO programma’s
Hogeschool Programma
De Haagse Hogeschool

(Delft)

Toegepaste wiskunde:

Optimaliseren van een KLM driehoeksvlucht

De Haagse Hogeschool

(Zoetermeer)

Data Science & AI:

Leer de techniek van de nabije toekomst

Hogeschool LeidenChemie:

Doe onderzoek van CO2 opname in zeewater

Hogeschool LeidenBio-informatica:

Speuren in DNA

Hogeschool RotterdamEngineering & Applied Science

Het experiment

OPZET

In deze bijeenkomst op 17 januari presenteren de verschillende hogescholen hun bovenstaande programma’s en is er een toelichting over de planning en inschrijving van de leerlingen.

 

LOCATIE, DATUM, TIJD

Locatie: Hogeschool Leiden

Informatiebijeenkomst 17 januari 2023, 16:00 – 18.00 uur

Overal is bio-informatica

Wist je dat bio-informatica een grote rol speelt bij het in kaart brengen van het verloop van de Corona-pandemie? Maar ook die handige hooikoorts-app voor op je telefoon is ontwikkeld met hulp van bio-informatici. De perfecte tomaat? Die mooie bos tulpen? Ook hierbij komt een stukje bio-informatica om de hoek kijken. Maar wat is dat nou precies, bio-informatica? Op deze simpele vraag krijg je tijdens deze workshop antwoord. Dat doen we door je aan de hand van praktijkvoorbeelden en opdrachten kennis te laten maken met dit brede vakgebied.

 

 

In deze cursus:
– Vertelt een onderzoeker over één of meer toepassingsgebieden van de bio-informatica, zoals virologie, zaadveredeling, applicatie ontwikkeling of gepersonaliseerde medicatie.
– Voer je zelf een aantal eenvoudige bio-informatica opdrachten uit die je, met bijgeleverd lesplan, kan gebruiken in je eigen lessen.
– Brainstormen we samen met experts uit verschillende hoeken over mogelijkheden voor profielwerkstukken en meesterproeven.

 

De bijeenkomst op 10 maart gaat over programmeren. Je gaat zelf aan de slag met Python, zowel in de webbrowser als op rekenmachines. Ervaring met programmeren is niet nodig.

Overal is bio-informatica bestaat uit twee opvolgende bijeenkomsten op 28 januari en 10 maart. De bijeenkomst van donderdag 10 maart is van 16:00 tot 20:00 uur op de Hogeschool Leiden (inclusief maaltijd). Deelname aan één afzonderlijke bijeenkomst is mogelijk.