Deze dag voor leerlingen uit de bovenbouw van het voorgezetonderwijs is is onderdeel van het onderwijsinnovatieproject Debat en Wetenschap in de klas 2022-2024. Om met uw leerlingen deel te kunnen nemen aan deze dag dient u mee te doen aan dit project. Zie voor meer informatie en deelname: Debat en Wetenschap in de klas 2022-2024.
DOEL & RESULTAAT
Dit schooljaar is de Leidse Wetenschap en Debatdag specifiek gericht op het actuele thema: Aanpassen DNA van de mens: wel of niet wenselijk? Rond de 120-150 leerlingen gaan in verschillende rondes met elkaar in debat over dit thema. Om echt op inhoud een debat te kunnen voeren, worden ze eerst in vogelvlucht meegenomen in hoe het aanpassen van het DNA door de jaren heen ontwikkeld is. Daarnaast wordt het onderwerp ook vanuit de ethische kant belicht om leerlingen kennis te laten maken met grote maatschappelijke vraagstukken. Antwoorden zijn niet simpel te geven, maar het is wel heel boeiend om hierover het debat aan te gaan vanuit verschillende vakgebieden (taal, maatschappij en bèta).
Naast dat leerlingen leren en oefenen om te debateren over wetenschappelijke onderwerpen, maken ze ook kennis met de vooraanstaande Leidse (bio)wetenschap.
DAGPROGRAMMA
09.30 tot 09.55 uur: Inloop & registratie
10.00 tot 10.30 uur: Openingslezing en inleiding ronde 1
Met prof. Frank Staal (LUMC) over de ontwikkeling van de stamcelgentherapie.
10.30 tot 11:20 uur: Debatronde 1
11.20 tot 11:50 uur: Plenair moment – Terugblik en inleiding ronde 2
Met dr. Robbert Bredius (LUMC) over de stamcelgentherapie en betaalbaarheid van de zorg.
11.50 tot 12:40 uur: Debatronde 2
12.40 tot 13.25 uur: Lunchpauze
13.25 tot 13.55 uur: Plenair moment – Terugblik en inleiding ronde 3
Met Sian van den Bogaerdt-Rance (Stichting voor Afweerstoornissen) over leven met een afweerstoornis.
13.55 tot 14.45 uur: Debatronde 3
14.45 tot 15.15 uur: Plenair moment: Q&A en terugblik
Experts beantwoorden vragen van scholieren.
15.15-15.30 uur: Afsluiting & Prijsuitreiking
15.30-16.00 uur: Borrel
DATUM & TIJD
De Leidse Wetenschap en Debatdag wordt dit jaar gehouden op woensdag 19 april van 09.30 tot 16.00 uur op de Hogeschool Leiden (Zernikedreef 11 te Leiden).
Informatiebijeenkomst Havo Bèta programma
Afgelopen jaren hebben verschillende groepen met enthousiaste deelnemers deelgenomen aan het Havo Bèta programma. Tijdens dit kennismakingsprogramma krijgen Havo 4 leerlingen met N-profiel gedurende vier middagen een kijkje in de keuken bij een hbo-instelling. Dit jaar hebben Hogeschool Leiden, Hogeschool Rotterdam en de Haagse Hogeschool mooie programma’s samengesteld voor de leerlingen.
HBO programma’s
Hogeschool | Programma |
De Haagse Hogeschool (Delft) | Toegepaste wiskunde: Optimaliseren van een KLM driehoeksvlucht |
De Haagse Hogeschool (Zoetermeer) | Data Science & AI: Leer de techniek van de nabije toekomst |
Hogeschool Leiden | Chemie: Doe onderzoek van CO2 opname in zeewater |
Hogeschool Leiden | Bio-informatica: Speuren in DNA |
Hogeschool Rotterdam | Engineering & Applied Science Het experiment |
OPZET
In deze bijeenkomst op 17 januari presenteren de verschillende hogescholen hun bovenstaande programma’s en is er een toelichting over de planning en inschrijving van de leerlingen.
LOCATIE, DATUM, TIJD
Locatie: Hogeschool Leiden
Informatiebijeenkomst 17 januari 2023, 16:00 – 18.00 uur
Overal is bio-informaticaWist je dat bio-informatica een grote rol speelt bij het in kaart brengen van het verloop van de Corona-pandemie? Maar ook die handige hooikoorts-app voor op je telefoon is ontwikkeld met hulp van bio-informatici. De perfecte tomaat? Die mooie bos tulpen? Ook hierbij komt een stukje bio-informatica om de hoek kijken. Maar wat is dat nou precies, bio-informatica? Op deze simpele vraag krijg je tijdens deze workshop antwoord. Dat doen we door je aan de hand van praktijkvoorbeelden en opdrachten kennis te laten maken met dit brede vakgebied.
In deze cursus:
– Vertelt een onderzoeker over één of meer toepassingsgebieden van de bio-informatica, zoals virologie, zaadveredeling, applicatie ontwikkeling of gepersonaliseerde medicatie.
– Voer je zelf een aantal eenvoudige bio-informatica opdrachten uit die je, met bijgeleverd lesplan, kan gebruiken in je eigen lessen.
– Brainstormen we samen met experts uit verschillende hoeken over mogelijkheden voor profielwerkstukken en meesterproeven.
De bijeenkomst op 10 maart gaat over programmeren. Je gaat zelf aan de slag met Python, zowel in de webbrowser als op rekenmachines. Ervaring met programmeren is niet nodig.
Overal is bio-informatica bestaat uit twee opvolgende bijeenkomsten op 28 januari en 10 maart. De bijeenkomst van donderdag 10 maart is van 16:00 tot 20:00 uur op de Hogeschool Leiden (inclusief maaltijd). Deelname aan één afzonderlijke bijeenkomst is mogelijk.
Workshop – Alles is Bio-informaticaWist je dat bio-informatica een grote rol speelt bij het in kaart brengen van het verloop van de Corona-pandemie? Maar ook die handige hooikoorts-app voor op je telefoon is ontwikkeld met hulp van bioinformatici. De perfecte tomaat? Die mooie bos tulpen? Ook daar komt een stukje bioinformatica bij om de hoek kijken. Maar wat is dat nou precies, bio-informatica? Op deze simpele vraag krijg je tijdens deze workshop antwoord. Dat doen we door je aan de hand van praktijkvoorbeelden en opdrachten kennis te laten maken met dit brede vakgebied.
Opzet
In deze workshop:
- Maak je kennis met een groot aantal toepassingsgebieden van de bio-informatica, zoals virologie, zaadveredeling, application development en gepersonaliseerde medicatie
- Voer je zelf een aantal simpele bio-informatica-opdrachten uit die je, met bijgeleverd lesplan, kunt gebruiken in je eigen lessen
- Brainstormen we samen met experts uit verschillende hoeken over mogelijkheden voor profielwerkstukken en meesterproeven.
Datum & Tijd
Dinsdag 13 april
16:00 – 20:00 (met diner)