Terugblik TechYourFuture Minisymposium Robotica

In samenwerking met Hogeschool Windesheim TechYourFuture organiseerden we op 28 september 2022 een minisymposium Robotica voor het primair- en voortgezet onderwijs op de campus van de TU Delft.

 

Deel 1  Robotica, onderzoeksresultaten en maatschappelijke toepassingen

Chris Verhoeven, associate professor TU Delft Robotics Institute nam ons mee op ontdekkingstocht over robotica in de maatschappij en de definitie van wat een robot nou eigenlijk is, en kwam tot de conclusie dat robots erg op dieren lijken. Daarna presenteerde Hanno van Keulen het TechYourFuture onderzoek Robowijs waarin is onderzocht hoe de sociale en technische vaardigheden van kinderen (9-13 jaar) met een stoornis in het autismespectrum bevorderd kunnen worden. Dit deden ze door middel van het programmeren van een robot (Lego Mindstorms) om boodschappen te doen in een supermarkt, gesimuleerd door zelf een plattegrond te tekenen en daarin enkele ‘challenges’ te tackelen. Een van de conclusies van dit onderzoek is dat robot-opdrachten langere communicatiecirkels veroorzaken en dat kinderen door te werken met de robots meer interactie hebben met elkaar. Meer informatie over het onderzoek kun je hier lezen. Tenslotte gaf Rianne van den Berghe een toelichting over haar onderzoek met de voorleesrobot die een boek kan voorlezen in verschillende talen. 

 

Deel 2 Rondleiding en workshops
In het tweede deel van de middag verzorgde directeur Michael van der Meer een rondleiding door het TU Delft Science Centre en demonstreerden de workshophouders verschillende robots en de toepassingen daarvan voor het onderwijs. Zo demonstreerde Martin Klomp van het Robotics Institute TU Delft de zelf ontworpen modulaire onderwijsrobot Mirte; presenteerden docenten van het Leo Kanner College het vakoverstijgende project “simulatie van een verkeersplein” die zij met behulp van programmatuur en ondersteuning van https://education.ti.com/nl hebben ingericht. Met de workshop Minecraft kon je in een eigen wereld programmeren.

 

Het plenaire deel van de bijeenkomst is hier online terug te zien.

De presentaties en foto’s kun je via deze link bekijken.

 

Wil je meer weten of in contact komen met de sprekers? Stuur je vraag naar onz@tudelft.nl