Practica gezien door een groene bril – terugblik TOA inspiratiedag 2023
Dit jaar organiseerden we voor derde keer op rij een TOA inspiratiedag voor Technisch onderwijs assistenten (TOA’s) uit Zuid-Holland. Deze dag stond in het teken van ‘practica in de klas met een groene bril’. Daarbij was de locatie waar wij te gast waren, InHolland Delft een uitgelezen plek om met dit thema aan de slag te gaan. Tijdens het ochtendprogramma kregen we met de lezing van Jan Kees Goud, docent en studieadviseur van Wageningen Universiteit een kijkje in de wereld van de uitdagingen bij plantenveredeling en voedselproductie en gingen we de diepte in met uitleg over de drie voortplantingssystemen bij planten en plantengenetica. Uitdagingen zoals klimaatverandering, bevolkingsgroei, oneerlijke voedselverdeling en voedsel dat verloren gaat vereisen een nieuwe aanpak waarbij steeds meer technologieën worden ingezet. Juist in de klas waar de plantenbiologie niet altijd voldoende aandacht krijgt zijn er tal van lesmogelijkheden zoals de proef met Mendels tomatenplantjes en het reizend DNA-lab met het prenataal onderzoek bij planten.
Na de lunch stonden er zeven workshops op het programma voor TOA’s scheikunde, natuurkunde en biologie. Op het lab werd met de microscoop het geheim achter plantaardige eiwitten ontrafelt en waarom juist vlinderbloemige planten zo geschikt zijn als bron voor vleesvervangers. Bij de workshop van aardgas naar waterstof maakten deelnemers zelf waterstof en bespraken mogelijke proefopstellingen voor in de klas. In de masterclass Colorimetrie werd de geschiedenis en werking van verschillende colorimeters behandeld en kon je de extinctie wiskundig afleiden uit de lichtintensiteiten. Er werd kennis gemaakt met het nieuwe lesmateriaal ‘ Maker’s Red Box: stad van de toekomst waarbij leerlingen de “stad van de toekomst” gaan ontwerpen. In een lokaal stonden lasersnijders opgesteld met een uitgebreide demo en uitleg over het snijden en graveren van diverse materialen. Naturalis gaf een sneak preview in de nieuw ontwikkelde online module ‘verborden stadsnatuur’ en kon je buiten met de Obsidentify app op zoek naar bijzondere planten. Veilige proeven zijn geen saaie proeven en brengen de lesstof duidelijk over. Bij de workshop van Eurofysica werd een aantal practica gedaan en kregen deelnemers na afloop de proefbeschrijvingen mee.
Volgend schooljaar staan er weer veel leuke activiteiten voor TOA’s in de planning. Na de zomervakantie vind je hierover meer informatie op de site.