Nomineer jouw favoriete boek voor de alternatieve-leeslijst-awards (ALA’s)!

Lezen is belangrijk. Het zorgt voor een betere woordenschat, taalvaardigheid en het prikkelt je fantasie. Lezen zorgt voor een betere slaap, een beter zelfbeeld en minder stress. Toch doen we het te weinig en zeker onze jongeren. Boeken als Het gouden ei, David Copperfield en Madame Bovary zitten diep in ons literaire DNA maar spreken de meeste jongeren niet aan. Gelukkig zijn er meer dan genoeg andere boeken die dat wel doen. Daarom organiseren Onderwijsnetwerk Zuid-Holland en de faculteit Geesteswetenschappen dit jaar de alternatieve-leeslijst-awards!

 

Publieksprijs en juryprijs

Je kan voor deze awards Nederlandse, Engelse, Franse en Duitse boeken nomineren maar ook voor andere niet-Europese talen. Zowel leerlingen, docenten als studenten kunnen een boek nomineren! Er zullen per schooltaal twee awards worden uitgereikt. De publieksprijs gaat naar het boek dat de meeste stemmen heeft gekregen. De juryprijs zal uitgereikt worden door een deskundige jury: zij beoordeelt niet het beste boek maar de beste pitch. Dus vind jij dat jouw boek écht moet winnen, neem dan een korte pitch op van maximaal 1 minuut waarin jij aangeeft waarom dit boek zo goed is en op de leeslijst thuishoort.

 

Nomineren en pitchen

Heb jij een boek gelezen waarvan je vindt dat iedereen het zou moeten lezen? Nomineer deze dan voor de alternatieve-leeslijst-awards! Via dit formulier kan je makkelijk aangeven om welk boek het gaat en waarom jij dit boek iedereen aanraadt. Als je ook mee wilt doen aan de juryprijs neem dan een korte pitch op van maximaal een minuut en verstuur deze naar onz@iclon.leidenuniv.nl of plaats het filmpje op de LinkedInpagina van Onderwijsnetwerk Zuid-Holland. Er zijn geen restricties aan deze alternatieve leeslijst dus ook vertalingen mogen worden ingezonden. Universitair docent Esther Op de Beek legt in het onderstaande filmpje uit hoe je dat kan doen!

 

 

Stuur jouw nominatie of pitch tot uiterlijk 1 december door.