Masterclass Ondernemerschap voor docenten en leerlingen

Het aantal jongeren tussen de 12 en 18 jaar met een eigen onderneming steeg dit jaar naar 3000 inschrijvingen bij de KvK. Ook in de leeftijd van 18 tot 25 jaar nam het aantal nieuwe bedrijven toe tot ruim 129 duidend KvK-inschrijvingen. Ondernemerschap is een onderdeel van het vak bedrijfseconomie maar krijgt niet altijd de aandacht die het verdient in de klas. In deze masterclass willen we docenten economie en bedrijfseconomie inzicht en casuïstiek aanreiken om in de klas te gebruiken. Dit doen we door aan te sluiten bij de verschillende domeinen van de syllabus. Ook nodigen we graag leerlingen uit die nadenken over het starten van een eigen onderneming of hier al mee zijn begonnen. Voor hen kan de masterclass een goede start zijn van een eerste eigen onderneming.

 

 

Het voorlopige programma:

 

14:00 – 14:15: Opening door Gerry Kouwenhoven (Lector en projectleider Inholland) en studenten Lieke & Femke (CEO van Friturum en studenten Inholland)

14:15 – 15:00: Lezing Christiaan Stokkermans over juridische stappen en regels m.b.t. starten van eigen onderneming (domein B)

15:00 – 15:10: Korte pauze

15:10 – 16:00: workshopronde 1 (keuze uit onderstaande 3 workshops)

16:00 – 16:50: workshopronde 2 (keuze uit onderstaande 3 workshops)

16:55 – 17:30: Korte plenaire afsluiting o.l.v. Gerry Kouwenhoven en start netwerkborrel.

 

De workshops:

 

Doel & Resultaat

Deze bijeenkomst is bedoeld voor docenten die lesgeven in de vakken bedrijfseconomie of economie en voor leerlingen die een eigen onderneming hebben of er aan denken deze te gaan starten. Het doel is informeren en professionaliseren van docenten op het gebied van ondernemerschap en hen casuïstiek aan te reiken voor in de klas. Voor leerlingen die ambitie hebben een eigen onderneming te starten kan het event een eerste stap zijn en een leuke plek om vragen te stellen en andere ondernemers te ontmoeten.

 

Tijd & Locatie

Op 16 februari organiseert Onderwijsnetwerk Zuid-Holland, in samenwerking met Hogeschool Inholland Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam de masterclass ondernemerschap. De bijeenkomst vindt plaats bij het het Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam en duurt van 14:00 tot 17:30 uur.

Lezing economie & maatschappij: Informatiemanipulatie door de overheid

Auke Visser houdt een lezing voor economie- en maatschappijleer docenten op 6 oktober in Rotterdam. Bauke is hoogleraar economie van besluitvormingsprocessen aan Erasmus School of Economics. In zijn lezing deelt hij zijn bevindingen over het besluitvormingsproces rond de zeecruise in Rotterdam. Hij gaat in op de vraag of cruisetoerisme goed is voor de economie en de invloed op het milieu.

 

Over Bauke

Bauke is hoogleraar economie van besluitvormingsprocessen aan Erasmus School of Economics.

 

Meer weten

Lees meer over de bevindingen van Bauke op: www.havenstad.org

Luister naar de uitzending van NPO Radio 1

Luister naar het interview met RTV Rijnmond

Bekijk ook het nieuwsdossier ‘Impact in de Rotterdamse haven’.

 

Datum

Donderdag 6 oktober 2022

De lezing vindt plaats in zaal 0.04 in Sanders Building (Campus Woudestein)

15.30 uur – 17.00 uur

 

TOA-inspiratiedag Zuid-Holland

Het vorige schooljaar was de TOA-bijeenkomst op het Rijswijks Lyceum een groot succes. Daarom willen we ook dit schooljaar weer afsluiten met een inspirerende bijeenkomst. Dit keer zijn we te gast bij Hogeschool Rotterdam.

 

We hebben een mooi en uitgebreid programma samengesteld voor alle TOA’s. Je kunt het overzicht van de workshops hier downloaden. Inschrijven kan nog via het inschrijfformulier.

 

Locatie

Hogeschool Rotterdam, locatie Museumpark hoogbouw

Burgemeester S’jacobplein 1, 3015 CA Rotterdam.

 

 

Programma

09:30 – 10:00  Inloop

10.00 – 10:20   Opening

10:30 – 11:20    ronde 1 workshops

11:30 – 12:20    ronde 2 workshops

12:20 – 13:45    lunch

13:45 – 14:35    ronde 3 workshops

14:45 – 15:35    ronde 4 workshops

15:35 – 16.30    afsluiting en borrel

 

 

Een goede onderzoeksvraag maken voor het PWS

Voor het profielwerkstuk gaan jouw leerlingen aan de slag met een onderzoek. Het opstellen van een goede onderzoeksvraag is hierin van cruciaal belang voor een mooi eindresultaat. Tegelijkertijd wordt deze vaardigheid door veel leerlingen (en ook door docenten) soms als lastig ervaren. Hoe zorg je er als begeleider voor dat je het maken van een onderzoeksvraag goed kan begeleiden?

 

Doel & resultaat

De workshop is bestemd voor docenten die hun leerlingen willen begeleiden bij het opstellen van een goede onderzoeksvraag voor het profielwerkstuk. We behandelen de eisen die aan een goede onderzoeksvraag gesteld worden en verdiepen ons in het begeleidingsproces door in te gaan op de volgende vragen:

Tijdens de workshop leer je hoe je leerlingen kan ondersteunen om zelf tot een goede onderzoeksvraag te komen.

 

Datum & tijd

Deze bijeenkomst vindt plaats op donderdag 21 november van 16.00-19.00 op de Woudenstein campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

 

(Deze cursus is geen vervolg op de bijeenkomst ‘Een profielwerkstuk begeleiden’ gegeven door Christel Verberg en Loes de Jong.)

 

Fossielenexcursie Maasvlakte 2

Excursie op het strand van Maasvlakte 2 op zoek naar fossielen van de afgelopen 2 miljoen jaar onder begeleiding van de conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Vondsten gegarandeerd! De Maasvlakte 2 is opgebouwd uit 240 miljoen kubieke meter zand dat van de zeebodem gewonnen is. Het strand van deze jongste uitbreiding van de Rotterdamse haven ging open voor publiek in mei 2012. Sindsdien zoeken fossielenverzamelaars er dagelijks naar overblijfselen uit het IJstijdvak zoals resten van diverse soorten mammoeten, wolharige neushoorns, exotische dieren als nijlpaarden en zelfs makaken. (Burger-)wetenschappers onderzoeken deze resten en ontdekken zo meer over de fossiele biodiversiteit van Nederland en de paleobiogeografie van diersoorten die hier voorkwamen. De fossielen leren ons zelfs meer over het dieet van uitgestorven soorten. De aanleg van Maasvlakte 2 heeft daarnaast ook meer inzicht geleverd in de geologische geschiedenis van de – nu – kustnabije Noordzee.

 

Doel & Resultaat 

 

De excursie begint met een korte toelichting waarin zaken als klimaatverandering gedurende het Pleistoceen, het bewaard blijven van fossielen, onderzoek daaraan door (burger-)wetenschappers etc. aan bod komen. Daarna leert u zelf in de praktijk hoe u fossiele botten en fossiele schelpen kunt herkennen. Er is veel ruimte voor eigen vragen. We eindigen met een brainstorm hoe deze kennis kan worden toegepast in de les.

Tijd

De excursie neemt plaats van 15.00 tot 17.30 uur.

Plaats

Strand Maasvlakte 2, verzamelen bij de strandopgang Hoekse Slag (P5) aan de Prinses Maximaweg. Let op: hier zijn geen toilet of andere voorzieningen aanwezig.

 

Let op: Deze excursie zit vol. Aanmelden is niet meer mogelijk.

‘Trilogie Biologie’ drie masterclasses over intrigerende biologische onderwerpen door de Hogeschool van Rotterdam

Ons klimaat is aan het veranderen, dat merken we steeds weer, maar daarin is onze tijd niet uniek. Wat voor weer was het toen onze voorouders Europa bevolkten? Of in de Romeinse tijd? Waarom zie je zo veel ijspret op schilderijen uit de Gouden Eeuw? De laatste 150 jaar bezorgt het KNMI ons goede metingen, maar hoe komen we meer te weten over de geschiedenis van het klimaat? Organismen die ieder jaar een jaarring maken, kunnen hierbij helpen. Bomen groeien bijvoorbeeld harder als het warm is. Ook schelpen kunnen kleine klimaatarchiefjes zijn. Emma Versteegh laat zien hoe we daarmee het klimaat kunnen reconstrueren en waarom dat zo belangrijk is om de toekomst te voorspellen

 

Doel & Resultaat

Laat je inspireren, gebruik het in je lespraktijk of verrijk je persoonlijke kennis.

 

Datum & Tijd

 

Plaats

Hogeschool Rotterdam, Museumpark 40, Atrium (grote ruimte begane grond laagbouw)

 

Aanmelden

Aanmelden kan via het online aanmeldformulier van de Hogeschool Rotterdam.