Het hommellab van Naturalis: echt onderzoek in de klas

Tijdens de online workshop maken deelnemers op een interactieve manier kennis met het Natuurlab, een nieuwe (gratis) online leer- en onderzoeksomgeving voor voortgezet onderwijs. De workshop richt zich op het “Hommellab”, waarin onderzoek naar bestuivers en hun rol in het ecosysteem is uitgewerkt in lesmateriaal voor biologie (havo/vwo klas 2 en 3) maar ook geschikt voor nlt en O&O. Het Hommellab geeft de mogelijkheid om een actuele wetenschappelijke en maatschappelijk context te integreren in het onderwijs, namelijk de Nationale Bijentelling (dit jaar op 17 en 18 april). Er wordt gewerkt met echte wetenschappelijke data van nu en uit het verleden, waar leerlingen door middel van onderzoekstools zelf mee aan de slag gaan.

 

Doel & Resultaat 

– docenten nemen kennis van lesmateriaal binnen een actuele wetenschappelijke en maatschappelijk relevante context, namelijk onderzoek aan bestuivers;

– docenten leren te werken met de (digitale) onderzoekstools van het Hommellab, waaronder interactieve kaarten om hier vervolgens met leerlingen mee aan de slag te kunnen gaan.

 

De workshop is onder begeleiding van Hansjorg Ahrens en Matthijs Graner (educatieve ontwikkelaars Naturalis) en vindt online plaats op dinsdag 30 maart van 15.30 tot 17.00 uur.