Taal, Denken en Onderwijs: Verleden, Heden en Toekomst Herzien

met aansluitend het Alfa-gamma coördinatorenoverleg

 

De manier waarop we denken, spreken en onderwijzen wordt gevormd door de geschiedenis én de huidige dynamiek in de wereld. Leerlingen van nu groeien op in een wereld die steeds verder verweven raakt; op politiek, economisch, maar ook taalkundig niveau. Hoe bereid je als docent je leerlingen voor op de transnationale uitdagingen van vandaag? Wat zijn de kansen die de toekomst hen biedt? En hoe speelt ook het verleden hierbij een rol? Dergelijke vraagstukken zullen tijdens de bijeenkomst uitvoerig besproken worden, uitgaand van een werkgroep, verzorgd door de Haagse Hogeschool, met als thema ‘Europa’.

 

Werken in, met en voor Europa, Dave van Ginhoven

Het is een cliché om te zeggen dat de wereld steeds sneller verandert, maar het klopt wel. De politieke, economische en technologische ontwikkelingen zijn moeilijk te voorspellen en Europa ziet een onzekere toekomst tegemoet. Dit veroorzaakt problemen bij organisaties, bedrijven en overheidsinstanties in Europa – of die met Europa te maken hebben. Maar het biedt ook veel kansen voor professionals. Om te functioneren in de 21e eeuw moeten werkgevers zorgen dat ze in staat zijn om mee te bewegen, en dat betekent dat ze expertise over Europa nodig hebben om goed te kunnen samenwerken met andere stakeholders, over landsgrenzen heen. Het opleiden en opvoeden van deze professionals daagt dus ook het onderwijs uit om mee te bewegen met de dynamiek van Europa. In deze workshop kijken we naar hoe kennis over Europa en de EU essentieel is op de arbeidsmarkt, met aandacht voor de impact op Europees beleid bij bedrijven en organisaties en de rol van moderne vreemde talen op de werkvloer. Samen kijken we naar wat er nodig is om over de onzekere zee van de 21e eeuw te kunnen zeilen en praten we over hoe je Europa in de klas kunt brengen – of de klas dichter bij Europa kunt brengen.

 

 

Datum, tijd & locatie

Dinsdag, 11 februari van 16.00 tot 18.00 uur

Haagse Hogeschool

Johanna Westerdijkplein 75

2521 EN Den Haag

 

Curriculumvernieuwing voor Nederlands en Moderne vreemde talen

Donderdag 18 april vindt de bijeenkomst plaats over curriculumvernieuwing in het vo in samenwerking met SLO, Vereniging Levende Talen, ICLON en de talenopleidingen van Universiteit Leiden. Docenten talen zijn van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen.

 

 

Doel & Resultaat

Onder leiding van SLO wordt gewerkt aan nieuwe inhouden van kerndoelen en examenprogramma’s voor veel schoolvakken. Nederlands, Moderne Vreemde Talen en Maatschappijleer zijn gestart en daarom is het voor deze docenten belangrijk kennis te nemen van de veranderingen die in aantocht zijn. Ook moeten leraren kansen op feedback krijgen en mee kunnen denken over ontwikkelingsrichtingen.

ONZ organiseert samen met SLO op 18 april een kennismeeting: Leraren Nederlands, MVT en Maatschappijleer krijgen hier meer informatie hoe de talen en maatschapijleer zich in de toekomst gaan ontwikkelen in het onderwijs. Curriculumvernieuwingen vinden slechts spaarzaam plaats. Grijp deze kans aan om mee te denken en mee te doen! Samen gaan we in gesprek om genoemde schoolvakken in het vo te versterken en meer in overeenstemming te brengen met de eisen van deze tijd.

Op latere momenten zullen ook voor andere schoolvakken bijeenkomsten door ONZ georganiseerd worden.

 

 

Datum, Tijd en locatie

Donderdag 18 april van 16.00 tot 18.00 uur

Haagse Hogeschool, zaal De Strip 3.51

Johanna Westerdijkplein 75

2521 EN Den Haag

 

 

 

Spelenderwijs leren en toetsen

Er ontstaat in het onderwijs een beweging waarin er steeds minder of op een andere manier wordt getoetst. Hoe houd je wanneer je niet meer traditioneel toetst, toch zicht op de voortgang van leerlingen? Hoe zorg je ervoor dat de leerling zelf ook gemotiveerd blijft om te leren nu de beloning geen cijfer is?

 

Marie-Louise Lubbers, Projectmedewerker Versterking Duits en Frans bij het Nuffic, geeft deze interactieve workshop aan docenten moderne vreemde talen. Veel voorbeelden zullen in het Duits en Frans gegeven worden vanwege de expertise van de workshopgever, deze zijn wel om te zetten naar Engels, Spaans, et cetera.

 

 

DOEL & RESULTAAT

Bij de workshop spelenderwijs leren en toetsen, bespreken we verschillende werkvormen waar leerlingen onder begeleiding van elkaar en docenten aan de slag zijn met leerwerk, zodat ze zowel leren als plezier hebben.

 

 

DATUM, LOCATIE & TIJD

Donderdag 8 februari 2024 | Haagse Hogeschool | Johanna Westerdijkplein 75 | zaal Slinger 1.29 | 15.00 – 17.00 uur