Onderzoek in de school

In deze workshop over onderzoek op school van ONZ bekijken we, na een inspirerende inleiding, wat er mogelijk en gewenst is bij jou op school. Ook blikken we vooruit op welke stappen je kunt gaan nemen om inspirerend, doeltreffend en effectief onderzoek te doen en verbeteringen door te voeren. En door zelf onderzoek te doen leer je op een prettige manier hoe je leerlingen succesvol
kunt begeleiden in hun onderzoek.

 

Opzet

Na een inleiding over onderzoek op school, zullen we vragen verzamelen en verkennen. We bespreken hoe hier door middel van onderzoek antwoorden op te vinden zijn en wat je kunt doen om dit op school uit te voeren.

 

Voorbeelden van vragen zijn:
– Hoe kan ik de communicatie van mijn team verbeteren?
– Hoe kan ik problemen op een positieve manier aanpakken en doortastend actie ondernemen?
– Hoe kan ik blijvend verbeteringen doorvoeren op school?
– Hoe kunnen we onze leerlingen motiveren en activeren?

 

Of je nu als team of individueel aan de slag wilt, of je problemen van de hele school, een deel ervan of van jezelf wilt aanpakken, onderzoek biedt een inspirerende manier om aan de slag te gaan en je omgeving te inspireren. Onderzoek gericht op het veranderen van het eigen handelen op basis van een, voor jou en voor de school, relevante vraag, levert vaak veel op. Iedereen die ooit onderzoek heeft gedaan zal je vertellen dat dit spannend, uitdagend en soms ook lastig is. Goede begeleiding is daarom onmisbaar in het begin. Mogelijkheden voor begeleiding kunnen besproken worden in de workshop.