Havo-4 leerlingen Havo Bèta programma knutselen rommelrobots, onderzoeken biodiversiteit en meten menselijke beweging
Spronghoogtes meten en analyseren, rommel opruimen met een zelf geprogrammeerde rommelrobot, pinguïns selecteren aan de hand van applied datascience en AI en aan de slag met biodiversiteit in stadsparken in het lab. Dat waren de lesprogramma’s waar ook dit jaar ruim 50 Havo-4 leerlingen met een N-profiel van verschillende middelbare scholen uit de regio Zuid-Holland mee aan de slag gingen. De lesprogramma’s werden verzorgd door enthousiaste Hbo docenten van verschillende opleidingen van Hogeschool Leiden van de opleidingen Bio-informatica, Biologie en Medisch laboratoriumonderzoek en Chemie en De Haagse Hogeschool van de opleidingen Applied Data Science & Artificial Intelligence, Mens & Techniek/Bewegingstechnologie, Toegepaste Wiskunde, Technische Natuurkunde, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Mechatronica.
Dinsdag 30 januari gingen we van start met de kick off bij Mens & Techniek/Bewegingstechnologie bij De Haagse Hogeschool met een introductie en rondleiding en afgelopen dinsdag 28 mei ontvingen de leerlingen hun certificaat bij Hogeschool Leiden met voorafgaand een lezing ‘Aan de slag met Leidse stadsnatuur’ van stadsecoloog Wouter Moerland dat heel goed aansloot bij het Leidse programma verzorgd door de opleidingen.
Voor vwo leerlingen bestaan er tal van mogelijkheden om universiteitsprojecten te volgen zoals Pre-University programma’s. Voor Havo leerlingen zijn verdiepende hoger onderwijs programma’s minder vanzelfsprekend. Daarom startte het Bètasteunpunt Zuid-Holland samen met middelbare scholen en Hbo’s uit de regio in 2017 een volwaardig Havo Bèta programma en geeft daarmee invulling aan de grote behoefte van havo docenten om hun leerlingen verdiepende lessen te laten volgen bij een HBO opleiding. Leerlingen doen met dit programma ook gelijk inspiratie op voor de keuze van hun profielwerkstuk en het helpt bij de oriëntatie voor hun vervolgopleiding.