Digitaal informatieboek met kennis en tools over onderwijs en veiligheid voor jongeren

Hoe werkt motivatie in de hersenen? Hoe kunnen we pestprogramma’s verbeteren? En waarom zijn sommige jongeren meer gevoelig voor probleemgedrag dan anderen? Het digitale informatieboek van NeurolabNL bevat kennis en tools uit recent hersen- en gedragsonderzoek naar onderwerpen als motivatie om te leren, pesten en jeugdcriminaliteit. Op deze manier biedt het boek handvaten voor professionals die met jongeren werken, zoals docenten, mentoren, jongerenwerkers en behandelaars.

 

Onderzoek naar het jongerenbrein

De tips, tools en laatste kennis in dit boek komen voort uit vier jaar onderzoek in een team van meer dan 50 multidisciplinaire wetenschappers en praktijkpartners. Middels het NeurolabNL Startimpuls programma, gefinancierd via het Nationale Wetenschapsagenda programma van NWO, werken zij aan ‘Onderwijs en veiligheid voor jongeren’. In het programma staan praktische toepassingen van hersen- en gedragsonderzoek centraal.

 

Jongeren motiveren en pesten aanpakken

De hoofdstukken van het digitale informatieboek zijn ingedeeld per thema: ‘Motivatie‘, ‘Sociale buitensluiting‘, ‘Antisociaal gedrag‘, ‘Draagbare technologie‘, en ‘Samenwerking met de praktijk’, waarin de bevindingen op een toegankelijke manier zijn samengevat.

 

Ook staan bij elke bevinding links naar meer achtergrondinformatie in de vorm van blogs, filmpjes, en wetenschappelijke artikelen, of bijvoorbeeld online educatieve modules. Zo is er een tool ontwikkeld waarmee docenten hun eigen didactische aanpak op het gebied van motivatie kunnen beoordelen en verbeteren. Ook krijgen docenten praktische adviezen om pesten in de klas te bespreken aan de hand van onderzoek naar sociale informatieverwerking.

 

Het digitale informatieboek is hier gratis te downloaden als PDF. Daarnaast kunt u hier de animatievideo van NWO vinden, waarin de vier onderzoeksthema’s kort worden samengevat.

 

Impact meten

Wilt u helpen om de impact van de kennisverspreiding van het NeurolabNL team te verbeteren? Door deze 1-minuut durende vragenlijst in te vullen draagt u bij aan het onderzoek en helpt u mee een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk.