Derde bijeenkomst ONZe boekenclub

De jongerenliteratuur rukt op en dat is maar goed ook. Tijd voor de boekenclub om een topper uit deze categorie ter hand te nemen: Allemaal willen we de hemel van Els Beerten. Het boek, dat diverse prijzen won, wordt geroemd om de psychologische diepgang, knappe perspectiefwisselingen en spannende plot.

 

 

De flaptekst:

‘Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel,  en zijn fluwelen blik.

Maar het is 1943. Midden in de oorlog. Aan het oostfront wordt een bikkelharde strijd gevoerd tegen de Russen. De Duitsers lijden er grote verliezen en hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan.

Voor de jongens een gedroomde kans om held te worden. Voor volk en vaderland. Voor een betere wereld. Ward vertrekt liever vandaag dan morgen. Maar zo denkt lang niet iedereen er over.

Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.’

 

 

De novelle die we lezen is Het behouden huis van W.F. Hermans. Net als het boek van Beerten, thematiseert dit verhaal de ambivalentie van goed en kwaad in tijden van oorlog. Het behouden huis

staat in de top 10 van meestgelezen boeken voor de leeslijst op havo en vwo. Veel leerlingen kiezen het boek vanwege de omvang. Het is echter geenszins een gemakkelijk

verhaal. Wat valt er allemaal te ontdekken? En hoe krijgen we leerlingen mee op zo’n ontdekkingstocht? We hopen daar op 29 januari met jullie over door te praten.

 

 

 

Hopelijk tot dan!

Yra van Dijk en Marieke Smit


Kosten

Voor leden van het Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Bètasteunpunt Zuid-Holland en het Regionaal Steunpunt Leiden) zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Voor docenten van niet-lidscholen worden er kosten van €300,- per bijeenkomst in rekening gebracht. Bij aanmelding wordt u gevraagd om uw organisatie of school. De factuur van het cursusgeld gaat automatisch richting het door u opgegeven school- of organisatieadres.


Aanmelden en meer informatie