Maak leerlingen weerbaar, # metoo

Werken aan je vakoverstijgende curriculum seksuele vorming in het Rijksmuseum van Oudheden?

Kan dat? Ja!

Tijdens deze bijeenkomst ervaar je hoe je thema’s als seksualiteit en gender bespreekbaar kunt maken aan de hand van objecten uit de oudheid. Je krijgt de mogelijkheid om de Queer-audiotour (ontwikkeld door Suus van den Berg) te volgen, en vakdidacticus biologie Nienke Wieringa zal een lezing geven. We sluiten de middag af met een uitwisseling van ideeën met andere docenten, zodat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden — wel zo fijn!

Deze bijeenkomst is de eerste van de PLG seksualiteit. Wil je de hele PLG bijwonen, kijk en lees dan hier verder.

 

 

Doel & resultaat

Sinds september 2012 is seksuele vorming toegevoegd aan de kerndoelen van het voortgezet onderwijs en daarbij verplicht. Doel hiervan is het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksuele dwang, en ook de seksuele weerbaarheid en respect voor diversiteit te bevorderen. Scholen mogen zelf beslissen hoe een en ander wordt vormgegeven in het curriculum. Nu blijkt dat niet alle scholen structureel aandacht besteden aan het onderwerp en dat aandacht bovendien sterk afhankelijk is van docenten of incidenten.
Met het ontwerpen en implementeren van een vakoverstijgende doorlopende leerlijn zorg je ervoor dat het kerndoel structureel verankerd wordt in het curriculum.

 

 

Datum, locatie & tijd

Woensdag 6 november 2024 van 14.00 tot 17.00 uur
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Ben je niet in de gelegenheid om de bijeenkomst fysiek bij te wonen? Dan is er ook de mogelijkheid om online aan te sluiten!
Geef dit aan in het opmerkingenveld op het aanmeldformulier.