Ontwikkelingen in Nederland waterland
Water heeft in Nederland al voor veel technische hoogstandjes gezorgd. Van ’s werelds grootste kunstmatige eiland, de Flevopolder, tot de Deltawerken en de Zandmotor. Nederland staat internationaal bekend om haar watermanagement. Door klimaatverandering, toenemende aandacht voor biodiversiteit en steeds verdergaande verstedelijking verandert de manier waarop we omgaan met water wel. Want probeerden we tot voor kort nog al het overtollige rivierwater zo snel mogelijk af te voeren, inmiddels worden maatregelen genomen om rivierwater zo lang mogelijk vast te houden. En was het dichten van het laatste gat in de afsluitdijk in 1932 een feestelijke gebeurtenis, anno 2023 wordt hard gewerkt aan een structurele opening, zodat vissen weer terug kunnen naar hun oorspronkelijk paaigronden. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. In het eerste deel van deze masterclass onder leiding van Rolf Hut lichten verschillende experts een aantal nieuwe water-gerelateerde ontwikkelingen toe.
In het tweede deel is het tijd voor een vertaling naar het onderwijs. Hoe zou je de zoet-zout gradiënt van een vismigratierivier kunnen inbedden in een les? Of de stijgende zeespiegel? Grote veranderingen in het rivierenlandschap? Tijdens de masterclass kun je aan de slag met bestaand lesmateriaal (let op: natte voeten zijn zeker niet uitgesloten!). Ook is er ruimte om met elkaar ervaringen uit te wisselen en nieuwe ideeën bespreken.
De masterclass is interessant voor alle leraren die gewoon meer willen weten over ontwikkelingen in Nederland waterland, en in het bijzonder voor leraren aardrijkskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie (en misschien ook geschiedenis, maatschappijleer en wiskunde?).
Voor vmbo/havo/vwo docenten en HBO docenten, met focus op Civiele Techniek.
Doel & resultaat:
- aanreiken van voorbeelden uit de (bedrijfs)praktijk met aandacht voor de HBO-opleidingen Civiele Techniek
- vanuit de HBO-opleidingen context aan te leveren voor vmbo/havo/vwo voor hun beta/techniek vak.
- regionale verbindingen leggen tussen de vo-docenten en de HBO-opleidingen/docenten
DATUM, TIJD & LOCATIE (NOG ONDER VOORBEHOUD)
Datum: 26 maart 2024
Tijd: 16.00 en 20.00 uur (inclusief maaltijd)
Locatie: Campus at Sea Scheveningen
Aanmelden kan in 2024