Derde bijeenkomst ONZe boekenclub

De jongerenliteratuur rukt op en dat is maar goed ook. Tijd voor de boekenclub om een topper uit deze categorie ter hand te nemen: Allemaal willen we de hemel van Els Beerten. Het boek, dat diverse prijzen won, wordt geroemd om de psychologische diepgang, knappe perspectiefwisselingen en spannende plot.

 

 

De flaptekst:

‘Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel,  en zijn fluwelen blik.

Maar het is 1943. Midden in de oorlog. Aan het oostfront wordt een bikkelharde strijd gevoerd tegen de Russen. De Duitsers lijden er grote verliezen en hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan.

Voor de jongens een gedroomde kans om held te worden. Voor volk en vaderland. Voor een betere wereld. Ward vertrekt liever vandaag dan morgen. Maar zo denkt lang niet iedereen er over.

Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.’

 

 

De novelle die we lezen is Het behouden huis van W.F. Hermans. Net als het boek van Beerten, thematiseert dit verhaal de ambivalentie van goed en kwaad in tijden van oorlog. Het behouden huis

staat in de top 10 van meestgelezen boeken voor de leeslijst op havo en vwo. Veel leerlingen kiezen het boek vanwege de omvang. Het is echter geenszins een gemakkelijk

verhaal. Wat valt er allemaal te ontdekken? En hoe krijgen we leerlingen mee op zo’n ontdekkingstocht? We hopen daar op 29 januari met jullie over door te praten.

 

 

 

Hopelijk tot dan!

Yra van Dijk en Marieke Smit

Eerste bijeenkomst ONZe boekenclub

ONZe boekenclub start met Wij slaven van Suriname van Anton de Kom. Dit boek uit de jaren dertig zou eigenlijk verplicht op iedere leeslijst moeten staan en past uitstekend binnen de discussie over de herziening van de canon. Voor het eerst werd de Surinaamse geschiedenis herschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt. Om zo’n boek in de klas goed te kunnen bespreken is het belangrijk om de historische en literaire betekenis goed te kunnen duiden. In de bijeenkomst verkennen we deze aspecten met Yra van Dijk, hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde in mondiaal perspectief.

 

Doel & resultaat

Iedereen leest van tevoren het boek. In de bijeenkomst praten we met elkaar over de tekst en vervolgens bespreken we de didactische mogelijkheden

 

 

Datum & tijd

De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 6 september van 15.00 tot 17.00 uur. We sluiten de bijeenkomst gezellig af met een borrel.

 

Inspirerend grammaticaonderwijs

De grammatica is bedoeld om te laten zien hoe taal in elkaar zit. Bij traditionele zinsontleding leren leerlingen vooral ezelsbruggetjes: je vindt de persoonsvorm door een zin vragend te maken. Dat leert je niet wat een persoonsvorm is, waarom hij bestaat. Dat kan ook anders! Ervaar tijdens deze workshop hoe betekenisvol en motiverend grammaticaonderwijs kan zijn. We gaan aan de slag met werkvormen die door docentontwikkelteams zijn gemaakt en getest en die zijn gebaseerd op de thinking skills-didactiek: een activerende didactiek voor cognitief leren, waarbij eerst het taalgevoel van leerlingen wordt aangesproken, ze dan zelf met de taal aan de slag gaan om op die manier tot dieper begrip te komen van hoe die taal in elkaar zit.

 

Doel & resultaat

Docenten Nederlands krijgen inspirerende werkvormen aangereikt voor grammaticaonderwijs die zij direct in hun praktijk kunnen toepassen.

 

Tijd

Deze activiteit duurt van 16.00 tot 18.30 uur.