Drie maal per jaar organiseren we een docentenavond. Tijdens deze avonden vieren we het docentschap met een inhoudelijke lezing (afwisselend een sterrenkundig of natuurkundig onderwerp), een feestelijke maaltijd en een blok met kleinere onderwerpen. Jullie zijn onze gast en we willen graag dat je komt. Aan de avond zijn dan ook geen kosten verbonden, maar… aanmelden is komen!
Doel & Resultaat
Docenten inspireren voor het vakgebied natuurkunde en sterrenkunde en de aansluiting met de universiteit versterken.
Programma 17 januari:
16.30 – 17.00 Inloop. Badges krijgt u bij de ingang van het Oortgebouw. Koffie en thee staan klaar bij de DeSitterzaal.
17.00 – 18.00 Lezing door Prof. dr. Ignas Snellen. In juni ontving hij de Spinozapremie1 voor zijn onderzoek aan de atmosfeer van exoplaneten, in het bijzonder de eerste detectie van koolmonoxide en waterdamp met behulp van grondtelescopen. Per 1 september werd hij vervolgens bestuurder bij de Sterrewacht2 als wetenschappelijk directeur. In deze lezing neemt hij ons mee in zijn onderzoek naar aardachtige planeten in onze omgeving en vooral hoe we ze door de sluier van onze atmosfeer kunnen waarnemen.
18.00 – 19.00 Warme maaltijd met als deelnemers natuurkundedocenten, sprekers van de dag, coördinatoren aansluiting VWO-WO, diverse leden van de wetenschappelijke staf en PR-studenten. Een goede gelegenheid om met collega’s en medewerkers van de universiteit van gedachten te wisselen en contacten te leggen.
19.00 – 19.15 Dr. Merijn Smit geeft met een sterrenkundig onderzoekje op de computer een bijdrage over sterrenkundig onderzoek met actuele data in de klas, met een sneak peak naar de sterrenkunde cursus in het voorjaar.
19.20 – 19.35 Naor Scheinowitz, MSc over het project Seeing Stars3. van Daan Roosegaarde en UNESCO waarbij Leiden op 25 september zo donker mogelijk werd. “Licht uit, sterren aan”.
19.40– 19.55 Jacqueline Wooning van het CvtE praat ons bij over de rol van significantie in het Centraal Examen (CE). Daarbij gaat ze in op de discussies die hier al over zijn gevoerd, de recente wijzigingen en de invulling van dit onderwerp niet alleen bij natuurkunde, maar ook bij scheikunde.
20.00– 20.15 Bart Grob conservator van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Dat na 100 jaar4 de stem van Nobelprijswinnaar Willem Einthoven weer werd gehoord is aanleiding om deze pionier van wat we nu kennen als het ECG onder de aandacht te brengen. De ontwikkeling van deze medische techniek toont de symbiose tussen natuurkundige theorie, experimentele natuurkunde, technologische ontwikkeling en medische toepassing. Een voorbeeld van hoe “meten is weten” ook de gezondheidszorg heeft veranderd. Een verhaal met veel mogelijkheden om mee te nemen naar onze leerlingen in de klas.
20.30 Einde van het programma
Data & Locatie
De bijeenkomsten duren van 16:30 tot 20:30 uur en vinden plaats bij het Huygens gebouw van Universiteit Leiden:
Dinsdag 17 januari 2023 (sterrenkunde lezing) & Donderdag 13 april 2023 (natuurkunde lezing)
Voor meer informatie en aanmelden voor een docentenavond kunt u contact opnemen met Lianne van der Meer van Contact.VWO. Zij is bereikbaar op meer@physics.leidenuniv.nl.