Eindpublicatie meer VO-docenten in het bètadomein overhandigd

Op 27 mei is de eindpublicatie van Meer VO docenten in het bèta domein overhandigd. In een online bijeenkomst spraken onder andere Rob Mudde en Paul Rosenmöller over het belang van het project, regionale samenwerking en samen werken aan oplossingen voor het docententekort.

 

Bekijk hier de eindpublicatie

 

en bekijk hier de film over de werksessies en de urgentie.

 

En als docent kan jij bij de leerling het verschil maken! Wie was bij jou die ene leraar die voor jou het verschil heeft gemaakt?

Het toenemende tekort aan docenten in het voorgezet onderwijs kan niemand zijn ontgaan. Aantrekken en opleiden van goede docenten en verdere professionalisering van docenten zijn vo-breed belangrijke thema’s. In het bètadomein speelt mee dat de vraag naar bèta’s explodeert. Er zijn voorspellingen dat in 2035 maar liefst 40% van het huidige werk niet meer bestaat en dat 60% van het werk tech-gerelateerd is. Technologie dringt door in al onze sectoren. In onze complexe maatschappij zijn zowel grote als kleinere raderen onmisbaar. Enkel met goed opgeleide mensen houden we onze welvaart op peil. We moeten daarom met elkaar nadenken hoe we het docentschap interessanter kunnen maken. Er zijn veel initiatieven. Dit probleem kent niet één route of oplossing, maar vraagt om een deltaplan. Technologie dringt door in al onze sectoren. Hoe het er over 15 jaar precies uitziet, kan niemand voorspellen. Wel weten we welke kant we op moeten bewegen. En daarvoor moeten we het gaspedaal nú volledig intrappen!

 

Vanaf september 2018 zijn er vanuit de TU Delft diverse werksessies met partijen uit het voortgezet onderwijs, hoger onderwijs en belanghebbenden als overheden en bedrijven geweest. Een impressie van deze werksessies vind je hier.
Het resultaat van de werksessies leverde een enthousiaste community op met schoolleiders, bestuurders, docenten, studenten en beleidsadviseurs. Deze community wil een start maken om het docentschap interessanter te maken en daarvoor de mogelijkheden te creëren.

In deze publicatie nemen we je mee in het proces van de werksessies en laten we vooral de enthousiaste groep mensen aan het woord die impact willen maken voor meer en voldoende bèta docenten in het voortgezet onderwijs in de regio Zuid-Holland.

Meer weten of aansluiten? Stuur een mail naar docentenchallenge@tudelft.nl