Online inspiratiesessie Lesson Study
In een Lesson Study doorlopen docenten in teamverband een cyclus met verschillende stappen om het leren van een specifiek onderwerp door leerlingen te verbeteren. Docenten analyseren daarbij kritisch en systematisch de leerprestaties van leerlingen, en verbeteren zo hun (vak)didactisch handelen. Voor meer informatie over de Lesson Study-cyclus klik op deze link. Tijdens deze inspiratiemiddag zal een overzicht van alle aspecten van Lesson Study gegeven worden. Elke stap in de cyclus wordt toegelicht, naast voorwaarden die nodig zijn om het proces succesvol te laten verlopen. De insteek is zodanig dat geen voorkennis nodig is, maar u wel met een duidelijk beeld over Lesson Study de lezing verlaat.
Deze activiteit vindt online plaats en wordt georganiseerd door de Universiteit van Twente (Pro-U). Het vormt de basis voor de masterclass die later in het jaar zal volgen. Dan zal er dieper in worden gegaan op de verschillende stappen van het proces en wat daar allemaal bij komt kijken in de praktijk. Tijdens de inspiratiemiddag kunnen vragen ingediend worden via een chat, welke aan het eind besproken zullen worden. De sessie wordt gegeven door dr. ir. Tom Coenen, vakdidacticus aan de Universiteit van Twente.
Datum & locatie
De sessie vindt online plaats op 4 november van 14.40 – 15.45 uur. Deze activiteit is een onderdeel van de LSNL conferentie van het Nederlandse consortium voor Lesson Study op woensdag 4 november. Deelnemers aan de inspiratiemiddag zijn eveneens van harte welkom bij het gehele programma.
De lezing is bijzonder geschikt voor docenten, schoolopleiders, lerarenopleiders, vak-coaches en schoolleiders, maar ook voor onderzoekers op het gebied van onderwijs. Er is geen voorkennis nodig, het gaat echt om een eerste kennismaking met het concept Lesson Study.
Samenwerking ONZ en Pro-U
Pro-U organiseert vanuit de Universiteit van Twente al jaren nascholingen voor docenten in de omgeving Twente. ONZ en Pro-U willen de krachten bundelen door online materiaal ook beschikbaar te maken voor docenten van het andere netwerk. Door het aanbieden van online bijeenkomsten wordt de drempel van lange reisafstanden weggenomen. Met deze samenwerking hopen we nog meer docenten te kunnen bereiken met waardevolle online bijeenkomsten
Kosten
Voor partners van Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Bètasteunpunt Zuid-Holland en Regionaal Steunpunt Leiden) zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Voor docenten van niet-partnerscholen worden wel kosten in rekening gebracht. Deze kosten bedragen €95 voor een eendaagse nascholing en €175 voor meerdaagse nascholingen zoals PLG’s. De kosten worden bij uw school in rekening gebracht. Weten of uw school partner is bij ONZ? Klik in het menu op ‘netwerk’ en vervolgens op ‘partners’. Hier vindt u een overzicht van alle partnerscholen van ONZ.