Workshop leren debatteren in de les

Debatteer tijdens deze workshop zelf mee en raak geïnspireerd door deze veelzijdige en vakoverstijgende lesvorm. In deze bijeenkomst debatteren we rondom stellingen over DNA-onderwerpen, maar de technieken en vaardigheden die je leert zijn bij zowel alfa-, gamma- en bètavakken toe te passen.

 

Je hebt geen voorkennis nodig, want je wordt eerst kort bijgepraat over de meeste recente ontwikkelingen omtrent DNA technologieën. Vervolgens gaan we onder leiding van de Debatunie met elkaar in debat over een ethisch dilemma dat deze nieuwe technologie met zich meebrengt: Moeten we het DNA van baby’s aanpassen? Wat accepteren we wel en wat niet? En is iedereen anders of is iedereen gelijk? Antwoorden zijn niet simpel te geven, maar het is wel boeiend om hierover het debat aan te gaan vanuit verschillende vakgebieden: taal, maatschappij en bèta.

DOEL & RESULTAAT

Na afloop van deze bijeenkomst weten deelnemers hoe ze het best met elkaar en met leerlingen kunnen debatteren, daarnaast zijn de deelnemers op de hoogte van de laatste DNA-technologieën.

De deelnemers leren in deze workshop:

DATUM & TIJD

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 20 juni van 16.00 – 19.30 uur (incl. diner) en vindt plaats in het Pieter de la Courtgebouw van de Universiteit Leiden, Wassenaarseweg 52.

 

DEBAT EN WETENSCHAP IN DE KLAS 2022-2024

Deze bijeenkomst is onderdeel van het onderwijsinnovatieproject Debat en Wetenschap in de klas 2022-2024, maar is ook geschikt voor docenten die niet meedoen met dit project.

 

Naast deze docentenbijeenkomst organiseren we met scholen uit de regio Leiden en Den Haag het project Debat en Wetenschap in de klas. Leerlingen 4/5 havo en 4/5 vwo van verschillende vakgebieden (bèta, taal en maatschappij) kunnen meedoen aan het project. Ook voor docenten is er een speciale training en er wordt lesmateriaal ontwikkeld om te gebruiken in de klas. Interesse om volgend jaar met je klas mee te doen? Stuur een mail naar ONZ@iclon.leidenuniv.nl.


Kosten

Voor partners van Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Bètasteunpunt Zuid-Holland en Regionaal Steunpunt Leiden) zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Hier vindt u een overzicht van alle partnerscholen van ONZ. Voor docenten van niet-partnerscholen worden wel kosten in rekening gebracht. Deze kosten bedragen €115 voor een eendaagse nascholing en €235 voor meerdaagse nascholingen zoals PLG’s. De kosten worden bij uw school in rekening gebracht.


Aanmelden en meer informatie