Moeten we het DNA van baby’s aanpassen? Debatteer mee in deze bijeenkomst over Debat en DNA

DNA-onderwerpen zetten je aan tot nadenken over jezelf en over je verhouding tot anderen. Debatteer tijdens deze workshop zelf mee en raak geïnspireerd door deze veelzijdige en vakoverstijgende lesvorm.

Je hebt geen voorkennis nodig, want je wordt eerst kort bijgepraat over de meeste recente ontwikkelingen omtrent DNA technologieën. Vervolgens gaan we onder leiding van de Debatunie met elkaar in debat over een ethisch dilemma dat deze nieuwe technologie met zich meebrengt: Moeten we het DNA van baby’s aanpassen? Wat accepteren we wel en wat niet? En is iedereen anders of is iedereen gelijk? Antwoorden zijn niet simpel te geven, maar het is wel heel boeiend om hierover het debat aan te gaan vanuit verschillende vakgebieden: taal, maatschappij en bèta.

DNA wordt namelijk al snel gezien als onderdeel van de bètalessen, maar is juist ook interessant voor vakken als maatschappijleer of godsdienst vanwege de ethische vraagstukken.

 

 

DOEL & RESULTAAT

Na afloop van deze bijeenkomst zijn de deelnemers niet alleen op de hoogte van de laatste DNA-technologieën, maar bovenal weten deelnemers hoe ze hierover met elkaar en met leerlingen kunnen debatteren.

 

De deelnemers leren in deze workshop:

 

 

DATUM & TIJD

De bijeenkomst vindt plaats op 29 maart 2023 van 16.00 uur tot 19.30 uur en is inclusief een maaltijd. De bijeenkomst wordt gehouden in het Pieter de la Court gebouw van Universiteit Leiden.

 

 

DEBAT EN WETENSCHAP IN DE KLAS 2022-2024

Deze bijeenkomst is onderdeel van het onderwijsinnovatieproject Debat en Wetenschap in de klas 2022-2024, maar is ook geschikt voor docenten die niet meedoen met dit project.

 

Naast deze docentenbijeenkomst organiseren we met scholen uit de regio Leiden en Den Haag het project Debat en Wetenschap in de klas. Leerlingen 4/5 havo en 4/5 vwo van verschillende vakgebieden (bèta, taal en maatschappij) kunnen meedoen aan het project. Ook voor docenten is er een speciale training en er wordt lesmateriaal ontwikkeld om te gebruiken in de klas. Je kan je nog aanmelden om met uw klas mee te doen. Meer informatie en aanmelden.


Kosten

Voor partners van Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Bètasteunpunt Zuid-Holland en Regionaal Steunpunt Leiden) zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Hier vindt u een overzicht van alle partnerscholen van ONZ. Voor docenten van niet-partnerscholen worden wel kosten in rekening gebracht. Deze kosten bedragen €115 voor een eendaagse nascholing en €235 voor meerdaagse nascholingen zoals PLG’s. De kosten worden bij uw school in rekening gebracht.


Aanmelden en meer informatie