Leertraject LOLmakers: helpt docenten en leerlingen zelf regie te nemen over het leerproces

LOLmakers helpt docenten en jongeren zelf regie te nemen over het leerproces. Wij creëren ruimte in het curriculum waarin jongeren zelf projecten kunnen ondernemen vanuit hun eigen talenten & passies. Door jongeren te stimuleren om zelf projecten te ondernemen creëren ze zelf leerzame situaties. Ze nemen zelf regie over het leerproces en de inhoud. Dit vraagt bij docenten & jongeren motivatie, doorzettingsvermogen en een omgeving waarin leren centraal staat.

In deze serie ervaar je hoe je meer ruimte kunt maken in de klas voor autonomie & motivatie van jongeren. Niet door het hele onderwijs om te gooien maar door zelf klein te beginnen, samen met jongeren!

 

Doel en resultaat

In drie (online) bijeenkomsten werken we naar een (eerste) ontwerp van een leeromgeving die initiatief vanuit leerlingen en docenten stimuleert. We nodigen je uit om zelf een eerste stap, in de vorm van een experiment, uit te voeren en te evalueren met leerlingen. We laten je zelf ervaren hoe we autonomie en motivatie bij jongeren aanwakkeren. Niet door het te vertellen maar door zelf de stappen te doorlopen (talenten ontdekken, bepalen waar je energie van krijgt etc). Daarnaast kijken we naar een aantal onderwijsontwerpen die ontworpen zijn om jongeren meer eigen regie te geven over hun leerproces. Welke elementen werken en wat werkt niet? Wat zijn de voorwaarden voor een functionele leeromgeving? Welke voordelen zijn er wanneer jongeren zelf regie nemen over hun leerproces? En hoe reageren jongeren hier op? Naast de bijeenkomsten vinden ook individuele coachsessies plaats.

 

Opbrengsten van deze training zijn: 

 

Data & Locatie

Bijeenkomsten vinden plaats op donderdagmiddagen van 15.30 tot 17.30 uur. De bijeenkomsten vinden waarschijnlijk grotendeels online plaats. Data van de bijeenkomsten:

 

Daarnaast vindt er nog een individuele coachsessie plaats rondom jouw talenten en jouw ontwerp voor een motiverende leeromgeving. Deze worden individueel ingepland. Wil je meer informatie over LOLmakers, kijk op: https://www.lolmakers.nl/ 


Kosten

Voor partners van Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Bètasteunpunt Zuid-Holland en Regionaal Steunpunt Leiden) zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Voor docenten van niet-partnerscholen worden wel kosten in rekening gebracht. Deze kosten bedragen €95 voor een eendaagse nascholing en €175 voor meerdaagse nascholingen zoals PLG’s. De kosten worden bij uw school in rekening gebracht. Weten of uw school partner is bij ONZ? Klik in het menu op ‘netwerk’ en vervolgens op ‘partners’. Hier vindt u een overzicht van alle partnerscholen van ONZ.


Aanmelden en meer informatie