Gedragsexperimenten

Gedragseconoom Jan Stoop vertelt op donderdag 8 oktober over gedragseconomie. In zijn werk als gedragseconoom brengt hij het gedrag van mensen in kaart. Hij onderzoekt hoe hebberig mensen zijn en of de resultaten uit het laboratorium overeenkomen met gedrag ‘in het echt’. Dit is bijvoorbeeld interessant voor overheden, om een beeld te krijgen van hoe zij overheidsbeleid beter kunnen ontwikkelen.

 

In zijn lezing geeft hij twee voorbeelden van gedragsexperimenten, waarin mensen voor een keuze worden gezet om eerlijk te zijn. Jan Stoop bestudeert of mensen zich anders gedragen als ze weten dat ze meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek. In het eerste experiment houdt Jan Stoop een onderzoek met mensen in een laboratorium, waar ze de keuze krijgen om een kaart met geld aan een vrijwilliger te sturen. Hij vergelijkt deze resultaten met een veldexperiment, waarvoor hij zich als postbode verkleed en enveloppen met geld ‘verkeerd bezorgd’. In het tweede experiment voert Jan Stoop een experiment uit in het lab. Studenten kunnen in dit experiment liegen om meer geld te verdienen. Vervolgens betaalt hij de deelnemende studenten te veel geld uit en onderzoekt hij of ze dan net zo veel of net zo weinig liegen. De lezing laat zien wat gedragseconomie is en dat onderzoek doen iets leuks is, wat iedereen zou kunnen doen.

 

Over Jan Stoop

Jan Stoop is gedragseconoom aan de Erasmus School of Economics. Zijn onderzoeken zijn veelal veldexperimenten, waarbij deelnemers niet weten dat ze meedoen aan een onderzoek. Het liefst onderzoekt hij hoe hebberig mensen zijn. Daarnaast is Jan Stoop docent van de vakken Inleiding Gedragseconomie en Experimentele Economie.

 

Datum

Donderdag 8 oktober 2020

Online webinar

15.30 uur – 17.00 uur

 

U ontvangt twee weken voorafgaand aan de webinar de definitieve tijden en inlog voor de webinar.

 

Aanmelden

Meld u aan voor deze scholingsbijeenkomst.


Kosten

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.


Aanmelden en meer informatie