De wereld van de Oost: multiperspectiviteit en dialoog in de klas

Op 13 mei 2021 komt de langverwachte speelfilm De Oost uit. Deze film van bekroond regisseur Jim Taihuttu (Rabat, Wolf) volgt de Nederlandse soldaat Johan tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog in 1946 en 1947. In de film volgen we Johan, vol bewijsdrang en jeugdige bravoure, die in de eenheid van zijn commandant ‘De Turk’ gaandeweg steeds meer twijfels ontwikkelt over zijn rol in deze oorlog.

 

Vorig jaar was het vijfenzeventig jaar geleden dat de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog begon. Dit conflict heeft blijvende impact gehad op mensen in Nederland en Indonesië. Er wonen in Nederland wonen meer dan 2 miljoen mensen met een relatie met Nederlands-Indië, waarvan velen met de oorlog. Toch is dit verleden bij een groot deel van Nederland niet of weinig bekend, onbesproken en of zelfs verzwegen.

Om deze onderbelichte geschiedenis tot leven te brengen en bekender te maken bij een groot publiek is De Wereld van de Oost ontwikkeld. Op deze verdiepende website wordt vanuit een multiperspectief karakter uitgebreid ingegaan op de context en impact van de oorlog. Daarbij is lesmateriaal ontwikkeld gericht op zelf onderzoek doen en het gesprek in de klas.

 

Tijdens deze workshop nemen Hoofd Educatie Jazzy Taihuttu en Impact Producer Ariadne Asimakopoulos de deelnemers mee door het maakproces van de film De Oost en de verdiepende website De Wereld van de Oost. Onderwerpen die aan bod komen zijn makersschap, multiperspectiviteit en het bespreekbaar maken van het koloniale verleden in de klas. In de workshop gaan we aan de slag met een reeks werkvormen die ontwikkeld zijn bij de film en De Wereld van de Oost.

 

Hoe gebruik je een film als De Oost in de klas? Waarom maken de makers deze film nu? Hoe kun je de film en De Wereld van de Oost gebruiken voor een multiperspectieve benadering van de geschiedenis? Tijdens de workshop krijgen deelnemers exclusieve toegang tot De Wereld van de Oost en het lesmateriaal. De officiële lancering vindt plaats op 13 mei 2021. Meer info: www.dewereldvandeoost.nl (tijdelijke website)

 

 

Doel & Resultaat

 

In deze workshop:

 

Deze bijeenkomst vindt online plaats op maandag 10 mei van 16:30 tot 18:00 uur. De bijeenkomst wordt gegeven door Jazzy Taihuttu (regie-assistant De Oost/ Head of Education New Amsterdam Film Company/ docent film 4e Gymnasium, Amsterdam), Ariadne Asimakopoulos (Impact Producer New Amsterdam Film Company),  en host Elise Storck (ICLON vakdidacticus geschiedenis).


Kosten

Voor partners van Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Bètasteunpunt Zuid-Holland en Regionaal Steunpunt Leiden) zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Voor docenten van niet-partnerscholen worden wel kosten in rekening gebracht. Deze kosten bedragen €95 voor een eendaagse nascholing en €175 voor meerdaagse nascholingen zoals PLG’s. De kosten worden bij uw school in rekening gebracht. Weten of uw school partner is bij ONZ? Klik in het menu op ‘netwerk’ en vervolgens op ‘partners’. Hier vindt u een overzicht van alle partnerscholen van ONZ.


Aanmelden en meer informatie