Aan de slag met Holocausteducatie en burgerschap: lesgeven met getuigenis video’s

Holocaust-educatie en burgerschapseducatie zijn twee termen die al snel spannend en ingewikkeld klinken. Dat kan anders. Aan de hand van videogetuigenissen van genocide-overlevenden kan je het gevoelige thema van de Sjoa op een verantwoorde en persoonlijke manier aanbieden, en ook nog met een focus op burgerschapseducatie.

 

Tijdens deze training zal je kennismaken met kant-en-klare lessen ontwikkeld door Mari Varsányi (Human-ed) binnen het IWitness programma, een digitaal educatief programma van de Shoah Foundation. Bij deze lessen ligt de focus op de verhalen van Holocaustoverlevenden, en ontdekken leerlingen kwesties zoals vrijheid, discriminatie, vluchtelingen, veerkracht en opstaan tegen onderdrukking, thema’s die goed overeenkomen met de aanbevelingen van de burgerschapswet van 2021. Tijdens de training krijg je uitleg over de methodologie achter het IWitness programma, kan je de lessen zelf uitproberen, en krijg je naast deze gratis lessen ook toegang tot tutorial video’s over het IWitness platform, zodat je meteen aan de slag kan.

 

Doel & Resultaat

Na deze training zal je:
– Kennis hebben gemaakt met het IWitness educatieve programma gebaseerd op digitale getuigenissen van genocide overlevenden.
– Hebben ervaren hoe de IWitness lessen bij kunnen dragen aan het bevorderen van kritisch denken en actief burgerschap.
– Toegang krijgen tot kant-en-klare lessen met als thema’s:
a) Discriminatie
b) Vluchtelingen
c) Verzet
d) Opstaan tegen onderdrukking
e) Veerkracht
– Toegang krijgen tot tutorial video’s voor het gebruiken van het IWitness platform.
– Meteen aan de slag kunnen gaan met Holocaust-en burgershapseducatie.

 

Datum & tijd

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 19 januari 2023 van 15:00 tot 17:30 uur op Universiteit Leiden.


Kosten

Voor partners van Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Bètasteunpunt Zuid-Holland en Regionaal Steunpunt Leiden) zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Hier vindt u een overzicht van alle partnerscholen van ONZ. Voor docenten van niet-partnerscholen worden wel kosten in rekening gebracht. Deze kosten bedragen €115 voor een eendaagse nascholing en €235 voor meerdaagse nascholingen zoals PLG’s. De kosten worden bij uw school in rekening gebracht.


Aanmelden en meer informatie