Viering geboortedag Einstein

Het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde besteedt jaarlijks aandacht aan de geboortedag van Einstein (14 maart 1879). Wij nodigen daarvoor docenten Natuurkunde en bovenbouw leerlingen vwo uit voor een aantal lezingen over het werk van Einstein en een bezoek aan twee research groepen.

 

15.30 – 15.55  Lezing door Prof. dr. Carlo Beenakker met als titel:

Einstein en Ehrenfest beproeven de quantumwereld

Albert Einstein bracht de eerste twee weken van de meimaand in 1922 door in Leiden. Te gast bij Paul Ehrenfest worstelden deze twee natuurkundigen met de wonderlijke voorspellingen van de quantummechanica. Ze voorzagen problemen met deze nieuwe theorie die ons tot op de dag van vandaag bezighouden.

 

 

15.55 – 16.00  Korte pauze

 

 

16.00 – 16.30  Videoboodschap door Prof. dr. Vincent Icke met als titel:

Zwarte gaten, wetenschap en kunst

Je kunt het je nu nauwelijks meer voorstellen, maar ooit werd Einsteins algemene relativiteitstheorie niet helemaal serieus genomen. Dat komt doordat die theorie het bestaan van zwarte gaten voorspelde. Die aarzeling is wel te begrijpen, want zwarte gaten lijken volkomen bizar. Maar ik zal laten zien dat de basis van de theorie niet zo moeilijk is dat je die niet kunt begrijpen. Inmiddels weten we uit de sterrenkunde dat zwarte gaten een natuurlijk eindproduct zijn van de evolutie van zeer zware sterren. Als toegift laat ik zien hoe je de structuur van een zwart gat kunt gebruiken als kunstwerk. Via de chat kunnen vragen gesteld worden aan een student van Sterrekunde 

 

 

De bijeenkomst vindt online plaats op 15 maart van 15.30 en 16.30 uur.


Aanmelden en meer informatie