Panel – Wat zijn zwaartekrachtgolven en hoe worden ze gemeten?

Op vrijdag 30 oktober (16-17 uur) organiseert de NNV, in samenwerking met de Virgo Collaboration, een digitaal evenement over zwaartekrachtgolven speciaal voor docenten en (oudere) leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Toppers uit het veld zullen vertellen wat zwaartekrachtgolven zijn en hoe ze gemeten worden. Daarnaast zit er een panel van ervaren onderzoekers en startende talenten klaar om vragen vanuit het publiek te beantwoorden, zodat deelnemers ook een actieve bijdrage kunnen leveren. De jonge wetenschappers (rolmodellen) kunnen tevens vertellen waarom zij gekozen hebben voor een carrière in natuurkunde.

 

Zwaartekrachtgolven staan volop in de belangstelling, er vindt spannend onderzoek plaats op dit vlak. De Europese bijdrage aan het onderzoek wordt geleid door de Virgo Collaboration. Virgo is samen met de Amerikaanse LIGO Scientific Collaboration verantwoordelijk voor de grote ontdekkingen die aan de hand van zwaartekrachtgolven worden gedaan. De opvolger van de Virgo- en LIGO-zwaartekrachtgolfdetectoren, de Einstein Telescoop, zal mogelijk in Nederland worden gebouwd. In het onderwijs is er (nog) niet zoveel ruimte voor deze spannende ontwikkelingen, des te meer reden om deze activiteit te organiseren.

 

Aanmelden voor dit evenement kan door een email te sturen aan bureau@nnv.nl, ieder die zich aanmeldt, ontvangt te zijner tijd een link naar de Zoomactiviteit.