Fossielenexcursie Maasvlakte 2

Excursie op het strand van Maasvlakte 2 op zoek naar fossielen van de afgelopen 2 miljoen jaar onder begeleiding van de conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Vondsten gegarandeerd! De Maasvlakte 2 is opgebouwd uit 240 miljoen kubieke meter zand dat van de zeebodem gewonnen is. Het strand van deze jongste uitbreiding van de Rotterdamse haven ging open voor publiek in mei 2012. Sindsdien zoeken fossielenverzamelaars er dagelijks naar overblijfselen uit het IJstijdvak zoals resten van diverse soorten mammoeten, wolharige neushoorns, exotische dieren als nijlpaarden en zelfs makaken. (Burger-)wetenschappers onderzoeken deze resten en ontdekken zo meer over de fossiele biodiversiteit van Nederland en de paleobiogeografie van diersoorten die hier voorkwamen. De fossielen leren ons zelfs meer over het dieet van uitgestorven soorten. De aanleg van Maasvlakte 2 heeft daarnaast ook meer inzicht geleverd in de geologische geschiedenis van de – nu – kustnabije Noordzee.

 

Doel & Resultaat 

 

De excursie begint met een korte toelichting waarin zaken als klimaatverandering gedurende het Pleistoceen, het bewaard blijven van fossielen, onderzoek daaraan door (burger-)wetenschappers etc. aan bod komen. Daarna leert u zelf in de praktijk hoe u fossiele botten en fossiele schelpen kunt herkennen. Er is veel ruimte voor eigen vragen. We eindigen met een brainstorm hoe deze kennis kan worden toegepast in de les.

Tijd

De excursie neemt plaats van 15.00 tot 17.30 uur.

Plaats

Strand Maasvlakte 2, verzamelen bij de strandopgang Hoekse Slag (P5) aan de Prinses Maximaweg. Let op: hier zijn geen toilet of andere voorzieningen aanwezig.

 

Let op: Deze excursie zit vol. Aanmelden is niet meer mogelijk.


Kosten

Voor leden van het Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Bètasteunpunt Zuid-Holland en het Regionaal Steunpunt Leiden) zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Voor docenten van niet-lidscholen worden er kosten van €300,- in rekening gebracht. Het is mogelijk dat deze prijs wijzigt, omdat de besluitvorming hierover nog niet is afgerond. Wij zullen echter nooit een prijs verhogen achteraf. U krijgt over prijswijzigingen altijd bericht vooraf en u kunt uw inschrijving op basis daarvan dan alsnog terugtrekken. Bij aanmelding wordt u gevraagd om uw organisatie of school. De factuur van het cursusgeld gaat automatisch richting het door u opgegeven school- of organisatieadres. Deelnemers ontvangen aan het einde een certificaat als bewijs van deelname.


Aanmelden en meer informatie

Aanmelden is verplicht en kan via de onderstaande aanmeldknop.