Drieluik bètadidactiek: formatief toetsen, differentiëren en activerende didactiek
Binnen vier uur tijd praktische handvatten over activerende didactiek, formatief toetsen en differentiëren, kan dat? Jazeker. In deze bèta-brede bijeenkomst nemen drie experts je mee in deze thema’s en voorzien ze je van praktisch materiaal dat je de volgende dag gelijk kunt inzetten.
De bijeenkomst bestaat uit drie workshops:
- Activerende Didactiek – Martin Bruggink van de lerarenopleiding TU Delft zal je enkele activerende werkvormen laten ervaren. Deze activiteiten staan beschreven in het boekje ‘Activerende Werkvormen voor Bètadocenten’ dat Martin heeft geschreven. De werkvormen zijn algemeen inzetbaar en vergen weinig voorbereiding.
- Formatief toetsen – Vakdidacticus Wim Sonneveld zal praktische voorbeelden aanreiken waarmee je formatief toetsen eenvoudig in de klas kunt vormgeven. Denk hierbij aan het gebruik van een exit-kaart, een kort formulier dat door de leerlingen aan het eind van de les wordt ingevuld.
- Differentiëren. Hoogleraar Fred Janssen heeft een methode ontwikkeld om differentiatie in de klas vorm te geven. Deze methode ‘omdraaien en weglaten’ vergt weinig voorbereidingstijd en is praktisch inzetbaar bij alle bètavakken.
Doel & Resultaat
Je gaat naar huis met veel praktische handvatten en materialen die je de volgende dag direct kunt inzetten in de les.
Wim Sonneveld heeft in Delft Technische Natuurkunde gestudeerd. Hij is vakdidacticus natuurkunde en begeleider van stagiairs sinds 2000 en al meer dan 40 jaar leraar natuurkunde. Hij heeft in de commissie gezeten die het nieuwe eindexamenprogramma voor natuurkunde heeft vastgesteld.
Martin Bruggink is vakdidacticus informatica bij de lerarenopleiding van Delft. Martin geeft onder meer het vak Didactische Vaardigheden en is auteur van het boek ‘Activerende Werkvormen voor Bètadocenten’.
Fred Janssen is hoogleraar Didactiek van de Natuurwetenschappen bij de Universiteit Leiden. Hij heeft onder meer onderzoek gedaan naar (het vormgeven van) differentiatie in de klas en is mede-auteur van het boek ‘uitdagend gedifferentieerd vakonderwijs’.
Datum & Tijd
Maandag 14 oktober 2019
16:00 – 20:00 (met diner)
Kosten
Voor leden van het Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Bètasteunpunt Zuid-Holland en het Regionaal Steunpunt Leiden) zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Voor docenten van niet-lidscholen worden er kosten van €300,- per bijeenkomst in rekening gebracht. Bij aanmelding wordt u gevraagd om uw organisatie of school. De factuur van het cursusgeld gaat automatisch richting het door u opgegeven school- of organisatieadres.