ONZe Boekenclub!

Dag allemaal,

 

De vierde bijeenkomst van de boekenclub is op vrijdag 3 april, 15.30-17.30 uur. Wees welkom!

 

Tijdens de laatste bijeenkomst van de boekenclub spraken we over literatuuronderwijs vanuit vragen, omdat eigenlijk iedere interpretatie vanuit een vraag begint. Om de mogelijkheden daarvan te verkennen, vertrekken we dit keer zelf ook vanuit een vraag: kun je kiezen wie je bent?

 

We lezen daarbij de volgende teksten:

 

  1. L.G. Bosboom-Toussaint, Majoor Frans (1874, de hele tekst staat op DBNL: https://www.dbnl.org/tekst/bosb002majo01_01/ )

A.L.G. Bosboom-Toussaint werd in de negentiende eeuw en wordt ook nu nog beschouwd als de belangrijkste romancière van haar tijd. ‘Protagoniste [in Majoor Frans] is Francis Mordaunt, een adellijke wees die in haar opvoeding is verwaarloosd en ‘majoor’ wordt genoemd omdat ze uitgedost in mannenkleren te paard door de bossen dwaalt en het decorum keer op keer met haar bevallige voeten treedt. Op een van haar tochten ontmoet ze de ‘kale jonker’ Leopold van Zonshoven, die een fortuin kan verwerven als hij met Francis trouwt. Het is een roman over maskers en rollen, over buiten- en binnenkant, waarin de kleding een belangrijke rol speelt. De lezer leert de titelheldin vooral kennen via de brieven die Leopold over haar schrijft aan een verre vriend. Hijzelf wordt in de roman getekend als de ideale opvoeder van ‘een vrouw in strijd met zichzelve en de wereld’.’ (Willem van den Berg en Piet Couttenier, Alles is taal geworden. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1800-1900, 498.)

 

  1. Niña Weijers, De consequenties (2015)

Wanneer wordt het leven kunst, en wanneer gaat kunst over in je eigen leven. Dat is de intrigerende vraag die Niña Weijers stelt in haar met de Anton Wachter Prijs bekroonde debuut De consequenties. Een interessante roman voor in de klas, omdat hij gaat over zien en gezien worden (zoals je bent?), en constructies daarvan in de media en in kunst.

 

  1. Sander Kollaard, Levensberichten (2018)

We lezen tot slot het korte verhaal over twee langeafstandslopers. Kollaard verhaalt onder meer over de levensloop van Fernando Pessoa, en de invloed van diens werk op de vriendschap tussen twee hardlopers. Hun ongelijkwaardige prestaties verhinderen hun niet tot een even grote bewondering van deze Portugese dichter. De vermenging van hun verzonnen verhaal met Pessoas levensfeiten roept echter wel een belangrijke vraag op: waar loopt de scheidslijn tussen feit en fictie? ( https://www.literairnederland.nl/recensie-sander-kollaard-levensberichten/)

 

Hartelijke groeten en hopelijk tot 3 april,

 

Yra van Dijk en Marieke Smit


Kosten

Voor leden van het Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Bètasteunpunt Zuid-Holland en het Regionaal Steunpunt Leiden) zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Voor docenten van niet-lidscholen worden er kosten van €300,- per bijeenkomst in rekening gebracht. Bij aanmelding wordt u gevraagd om uw organisatie of school. De factuur van het cursusgeld gaat automatisch richting het door u opgegeven school- of organisatieadres.


Aanmelden en meer informatie