ONZe Boekclub!
Op 30 oktober komt ONZe boekenclub voor de tweede keer bijeen. Na het succes van de eerste editie, waar Wij slaven van Suriname van Anton de Kom op het programma stond, blijven we nog even in het Caraïbische gebied. We zijn heel blij dat Michiel van Kempen, hoogleraar Nederlands-Caraïbische letteren (UvA), ook deze keer bij ons te gast is.
We lezen Onder de paramariboom van Johan Fretz, een nieuwe roman die de Boekhandelsprijs 2019 won, en een kort verhaal van Cola Debrot uit 1935: Mijn zuster de negerin.
Beide teksten gaan over afkomst, thuiskomen en over de verhouding tussen wit en zwart.
De achterflap van Onder de paramariboom:
‘Johannes Fretz heeft gemengd bloed, maar vooral anderen lijken zich druk te maken over zijn afkomst. Daar komt verandering in als hij wordt uitgenodigd om op te treden in Paramaribo in het kader van de verkiezingen. Samen met zijn moeder vliegt hij naar haar geboortegrond voor een reis om nooit meer te vergeten.
Onder de paramariboom is behalve een ontwapenende en geestige roadtrip, een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon, identiteit en hoop.’
Of luister naar een fragment, voorgelezen door de schrijver: https://www.youtube.com/watch?v=OO_SFwNnxLE
Daarnaast lezen we de prachtige modernistische novelle Mijn zuster de negerin van Cola Debrot. Debrot, een vriend van Pyke Koch en Nijhoff, gelauwerd door Du Perron en Ter Braak, schreef een verhaal over de terugkeer naar zijn geboorte-eiland Curaçao. Is dit nu een koloniaal en racistisch, of juist een heel vooruitstrevend verhaal, is daarbij de vraag. En, natuurlijk, wat kunnen leerlingen in het VO hiermee? De tekst is hier te lezen: https://www.dbnl.org/tekst/debr003verz04_01/debr003verz04_01_0002.phphttps://www.dbnl.org/tekst/debr003verz04_01/debr003verz04_01_0002.php
U krijgt bovendien een paar prachtige gedichten in uw mailbox van Radna Fabias, de dichteres die vorig jaar alle poëzieprijzen wegsleepte met haar bundel Habitus.
Hopelijk tot 30 oktober!
Yra van Dijk en Marieke Smit
Kosten
Voor leden van het Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Bètasteunpunt Zuid-Holland en het Regionaal Steunpunt Leiden) zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Voor docenten van niet-lidscholen worden er kosten van €300,- per bijeenkomst in rekening gebracht. Bij aanmelding wordt u gevraagd om uw organisatie of school. De factuur van het cursusgeld gaat automatisch richting het door u opgegeven school- of organisatieadres.